Mielone bez jajka i bez bułki - soczyste i przepyszne dzięki jednemu składnikowi
2022-01-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mielone bez jajka i bez bułki, czy to możliwe? Oczywiście, że tak. Przyzwyczailiśmy się do sprawdzonych rozwiązań. Jednak świat kulinariów ma więcej do zaoferowania. Nie wierzycie? Spróbujcie kotletów według przepisu na przepyszne mielone bez jajka i bez bułki, ale za to z bezglutenową owsianką. Jedzcie na zdrowie!
SKŁADNIKI
- 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 50 g masła schłodzonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zalej 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw na 20 minut.
- Cebulę pokrój drobno i smaż do zeszklenia na 1 łyżce gorącego oleju. Przestudź.
- Do miski przełóż mięso mielone, przestudzoną cebulę i namoknięte płatki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z masy formuj owalne kotlety. Zrumień mielone z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety będą surowe w środku, ale działamy dalej.
- Zrumienione kotlety przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż kawałeczki dobrze schłodzonego masła (lub wiórki starte na tarce o dużych otworach).
- Naczynie z kotletami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-30 minut w 180°C.
- Podawaj z puree ziemniaczanym i zasmażaną marchewką z groszkiem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne