Mielone bez jajka i bez bułki - soczyste i przepyszne dzięki jednemu składnikowi

Mielone bez jajka
Autor: Shutterstock.com Mielone bez jajka
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mielone bez jajka i bez bułki, czy to możliwe? Oczywiście, że tak. Przyzwyczailiśmy się do sprawdzonych rozwiązań. Jednak świat kulinariów ma więcej do zaoferowania. Nie wierzycie? Spróbujcie kotletów według przepisu na przepyszne mielone bez jajka i bez bułki, ale za to z bezglutenową owsianką. Jedzcie na zdrowie! 

SKŁADNIKI

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 g masła schłodzonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalej 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw na 20 minut.
  • Cebulę pokrój drobno i smaż do zeszklenia na 1 łyżce gorącego oleju. Przestudź.
  • Do miski przełóż mięso mielone, przestudzoną cebulę i namoknięte płatki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Z masy formuj owalne kotlety. Zrumień mielone z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety będą surowe w środku, ale działamy dalej.
  • Zrumienione kotlety przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż kawałeczki dobrze schłodzonego masła (lub wiórki starte na tarce o dużych otworach). 
  • Naczynie z kotletami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-30 minut w 180°C.
  • Podawaj z puree ziemniaczanym i zasmażaną marchewką z groszkiem
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej