Medaliony drobiowe z ziemniakami podpiekanymi i sałatką: przepis na pełen obiad w niecałe pół godziny
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Medaliony drobiowe z ziemniakami podpiekanymi i sałatką to propozycja na błyskawiczny obiad (w niecałe pół godziny), który na dodatek jest niskokaloryczny i zawiera mnóstwo witamin. Taki obiadek chętnie zjedzą dzieci.
SKŁADNIKI
- MEDALIONY:
- 400 g filetów drobiowych
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- kilka kropel oleju sezamowego
- kilka kropel tabasco
- kilka kropel octu jabłkowego
- ZIEMNIAKI:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty ulubionych ziół
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- SAŁATKA:
- 1/2 główki sałaty
- 1/2 ogórka
- 1 pomidor
- 6 rzodkiewek
- 1 szczypiorek
- 1 małe op. jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki zalej wrzątkiem i gotuj.
- W tym czasie pokrój filety drobiowe w niewielkie medaliony ok. 2-6 cm. Do roztrzepanego jajka dodaj: sól, pieprz, brandy, olej sezamowy, tabasco i ocet.
- Wszystko wymieszaj, włóż kotlety i ponownie wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki, ułóż na blasze, skrop oliwą, posyp ziołami i pieprzem ziołowym, wstaw do piekarnika na 6-10 minut.
- Sałatę porwij na drobne kawałki, pokrój w plasterki obrany ogórek, a pomidor bez skórki w cząstki, dodaj pokrojone rzodkiewkę i szczypiorek. Warzywa polej schłodzonym jogurtem wymieszanym z odrobiną pieprzu, soli i cukru.
- Na rozgrzanym na patelni tłuszczu smaż kotlety na rumiano z obu stron. Podaj z posypanymi koperkiem ziemniakami i sałatką.