Makaron z kurczakiem i kurkami w białym sosie bez śmietany
Kurki najlepsze są w sezonie letnim. Spośród wszystkich przepisów najlepszy sposób na kurki to podanie ich razem z kawałkami smażonej piersi kurczaka w pysznym białym sosie. Do przygotowania sosu wystarczy dobrej jakości serek kremowy. Koniecznie wypróbujcie!
i
Jak czyścić kurki do tego przepisu?
Kurki najlepiej oczyścić miękką szczoteczką lub papierowym ręcznikiem. Krótko umyć. Nie namaczać. Osączyć z wody.
Dlaczego zamiast śmietany używam serka kremowego?
Kremowy serek idealnie zagęszcza sos i nadaje mu ten cudownie łagodny śmietanowy smak. Ma tę zaletę, że się nie warzy. Łatwo go dawkować. Jest też trochę kwaskowy. Moim zdaniem najlepszy. I z nieznanych mi powodów, nie obciąża tak wątroby, jak tłusta śmietana. A przecież jest jednak dość tłusty. Pamiętajmy, że nośnikiem smaku jest tłuszcz. Niewielkie ilości tłuszczu są nam potrzebne do przyswojenia witamin z grupy B. No i nasz układ nerowy oraz skórny potrzebuje trochę tłuszczu.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu typu wstążki
- 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
- 150 g kurek, grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 mała ostra papryczka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
- Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
- Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać pozbawioną pestek i pokrojoną ostrą papryczkę. Tyle ile lubicie, ale nie więcej niż jedną.
- Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
- Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka i zamieszać.
- Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
- Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
- Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.