Makaron z kurczakiem i kurkami w białym sosie bez śmietany

Makaron z kurczakiem i kurkami w białym sosie bez śmietany
Autor: Shutterstock.com Talerz pełen świeżo ugotowanego makaronu z kurczakiem i kurkami w białym sosie
łatwy
30 min
4

Kurki najlepsze są w sezonie letnim. Spośród wszystkich przepisów najlepszy sposób na kurki to podanie ich razem z kawałkami smażonej piersi kurczaka w pysznym białym sosie. Do przygotowania sosu wystarczy dobrej jakości serek kremowy. Koniecznie wypróbujcie! 

Jak czyścić kurki do tego przepisu?

Kurki najlepiej oczyścić miękką szczoteczką lub papierowym ręcznikiem. Krótko umyć. Nie namaczać. Osączyć z wody. 

Dlaczego zamiast śmietany używam serka kremowego?

Kremowy serek idealnie zagęszcza sos i nadaje mu ten cudownie łagodny śmietanowy smak. Ma tę zaletę, że się nie warzy. Łatwo go dawkować. Jest też trochę kwaskowy. Moim zdaniem najlepszy. I z nieznanych mi powodów, nie obciąża tak wątroby, jak tłusta śmietana. A przecież jest jednak dość tłusty. Pamiętajmy, że nośnikiem smaku jest tłuszcz. Niewielkie ilości tłuszczu są nam potrzebne do przyswojenia witamin z grupy B. No i nasz układ nerowy oraz skórny potrzebuje trochę tłuszczu.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu typu wstążki
  • 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
  • 150 g kurek, grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 mała ostra papryczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 150 g serka kremowego typu Philadelphia 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 
  • Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
  • Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać pozbawioną pestek i pokrojoną ostrą papryczkę. Tyle ile lubicie, ale nie więcej niż jedną. 
  • Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
  • Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka i zamieszać. 
  • Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej