Makaron z kurczakiem i kurkami w białym sosie bez śmietany

Kurki najlepsze są w sezonie letnim. Spośród wszystkich przepisów najlepszy sposób na kurki to podanie ich razem z kawałkami smażonej piersi kurczaka w pysznym białym sosie. Do przygotowania sosu wystarczy dobrej jakości serek kremowy. Koniecznie wypróbujcie! 

Makaron z kurczakiem i kurkami w białym sosie bez śmietany

i

Autor: Shutterstock.com/ Shutterstock Talerz pełen świeżo ugotowanego makaronu z kurczakiem i kurkami w białym sosie
łatwy
30 min
4

Jak czyścić kurki do tego przepisu?

Kurki najlepiej oczyścić miękką szczoteczką lub papierowym ręcznikiem. Krótko umyć. Nie namaczać. Osączyć z wody. 

Dlaczego zamiast śmietany używam serka kremowego?

Kremowy serek idealnie zagęszcza sos i nadaje mu ten cudownie łagodny śmietanowy smak. Ma tę zaletę, że się nie warzy. Łatwo go dawkować. Jest też trochę kwaskowy. Moim zdaniem najlepszy. I z nieznanych mi powodów, nie obciąża tak wątroby, jak tłusta śmietana. A przecież jest jednak dość tłusty. Pamiętajmy, że nośnikiem smaku jest tłuszcz. Niewielkie ilości tłuszczu są nam potrzebne do przyswojenia witamin z grupy B. No i nasz układ nerowy oraz skórny potrzebuje trochę tłuszczu.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu typu wstążki
  • 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
  • 150 g kurek, grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 mała ostra papryczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 150 g serka kremowego typu Philadelphia 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 
  • Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
  • Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać pozbawioną pestek i pokrojoną ostrą papryczkę. Tyle ile lubicie, ale nie więcej niż jedną. 
  • Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
  • Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka i zamieszać. 
  • Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...