Makaron penne zapiekany z kurczakiem – pyszna zapiekanka w sosie pomidorowym

Zapiekanka z makaronu i kurczaka
Autor: Shutterstock Makaron zapiekany z kurczakiem to pomysł na szybki i pożywny obiad
łatwy
45 min
4

Zapiekany makaron z kurczakiem robi się szybko. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć mięso z pomidorami, a później wstawić całość oprószoną żółtym serem do piekarnika – dalej już robi się samo.

Zamiast makaronu penne można oczywiście użyć innego, np. fusilli (świderki).

SKŁADNIKI

  • pierś kurczaka
  • makaron penne
  • puszka pomidorów lub 3–4 świeże
  • listki świeżej bazylii
  • 2–3 łyżki śmietany 22%
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, bazylia, zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: skórka z ekologicznej cytryny
  • masło klarowane
  • 100 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować makaron al dente.
  • Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
  • W mięso wmasować przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany) i skórkę z cytryny.
  • Mięso odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
  • Po odpowiednim czasie zrumienić kawałki mięsa. Zalać pomidorami z puszki lub dodać pokrojone świeże pomidory. Dodać zioła prowansalskie, ewentualnie sól i pieprz.
  • Gulasz dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na koniec dodać śmietanę.
  • Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać go z gulaszem z kurczaka.
  • Na wierzch makaronu z kurczakiem dać kilka listków świeżej bazylii. Całość posypać startym serem.
  • Makaron z kurczakiem zapiekać w temperaturze 180–200ºC przez około 20–25 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej