Majerankowe piersi kurczaka z sosem sojowym i miodem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka można przygotowywać na tak wiele sposobów, że jej smak nigdy się nie znudzi. Dziś proponujemy filety marynowane w sosie sojowym i miodzie przyprawione majerankiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- majeranek
- Zalewa:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka białego wina
- 2 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płynne składniki zalewy wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody, dodać zmiażdżony czosnek i sól.
- Mięso pokroić w poprzek piersi na szerokie paski, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie rozgrzać na patelni olej, przełożyć mięso wraz zalewą i smażyć, aż sos wyparuje a mięso się zrumieni.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek i mleko. Podawać z ryżem.