Łopatka pieczona w całości - prosty przepis na supermiękką i megachrupiąca łopatkę wieprzową

Łopatka pieczona w całości - prosty przepis na supermiękką, megachrupiącą i aromatyczną łopatkę wieprzową
Autor: Shutterstock Łopatka pieczona w całości znakomicie smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
łatwy
30 min
10

Dieta bezglutenowa

Łopatka wieprzowa to znakomite mięso do pieczenia. Dzięki przerostom tkanki łącznej w mięsie łatwiej ją upiec, a nie wysuszyć. Dziś polecam łopatkę pieczoną w całości pachnącą czosnkiem i rozmarynem. Odpowiedni sposób pieczenia sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste w środku, ale pokryte będzie chrupiącą , przypieczoną skórką

SKŁADNIKI

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 3 fileciki anchois

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zblendować ze sobą czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, anchois i oliwę. Gdy powstanie jednolita pasta dodać do niej musztardę i dokładnie wymieszać łyżką.
  • Mięso umyć i osuszyć, jeśli jest taka potrzeba okroić z niego nadmiar tłuszczu, a następnie nasmarować dokładnie pastą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, ale najlepiej żeby mięso mogło się marynować całą dobę.
  • Mięso wyjmij z lodówki odpowiednie wcześnie przed pieczeniem, aby mogło osiągnąć temperaturę pokojową, zanim wyląduje w gorącym piekarniku.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st.C. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz bez przykrycia przez 30 minut.
  • Gdy mięso ładnie się przyrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec ok 3 godzin. Na koniec pieczenia można ponownie zwiększyć temperaturę do 220 st. C i piec jeszcze 20 minut aż wierzch się przypiecze na chrupiąco.
  • Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie można je kroić w plastry i podawać oprószone delikatnie solą.
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej