Łopatka pieczona w całości - prosty przepis na supermiękką i megachrupiąca łopatkę wieprzową
2021-06-16
łatwy
30 min
10
Dieta bezglutenowa
Łopatka wieprzowa to znakomite mięso do pieczenia. Dzięki przerostom tkanki łącznej w mięsie łatwiej ją upiec, a nie wysuszyć. Dziś polecam łopatkę pieczoną w całości pachnącą czosnkiem i rozmarynem. Odpowiedni sposób pieczenia sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste w środku, ale pokryte będzie chrupiącą , przypieczoną skórką
SKŁADNIKI
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie 3 fileciki anchois
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zblendować ze sobą czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, anchois i oliwę. Gdy powstanie jednolita pasta dodać do niej musztardę i dokładnie wymieszać łyżką.
- Mięso umyć i osuszyć, jeśli jest taka potrzeba okroić z niego nadmiar tłuszczu, a następnie nasmarować dokładnie pastą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, ale najlepiej żeby mięso mogło się marynować całą dobę.
- Mięso wyjmij z lodówki odpowiednie wcześnie przed pieczeniem, aby mogło osiągnąć temperaturę pokojową, zanim wyląduje w gorącym piekarniku.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st.C. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz bez przykrycia przez 30 minut.
- Gdy mięso ładnie się przyrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec ok 3 godzin. Na koniec pieczenia można ponownie zwiększyć temperaturę do 220 st. C i piec jeszcze 20 minut aż wierzch się przypiecze na chrupiąco.
- Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie można je kroić w plastry i podawać oprószone delikatnie solą.
5 zasad, jak upiec mięso