Leczo dla amatorów dań mięsnych. Jak zrobić leczo z mięsem?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Leczo kojarzy nam się raczej jako danie warzywne z papryki, cebuli i pomidorów. W proponowanej wersji leczo jarzyn nie jest mniej, za to zdecydowanie więcej mięsa. Jak zrobić mięsne leczo?
SKŁADNIKI
- ½ kg boczku wędzonego
- ½ kg dobrej kiełbasy (aromatycznej, suchej/podsuszanej)
- ½ kg karczku
- ½ kg schabu
- ½ kg cebuli
- 1 kg papryki
- 1 kg pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- papryka w proszku – ostra i słodka
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka. Wytopić, często mieszając.
- Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać – przełożyć do boczku. Podsmażać.
- Mięso pokroić w kostkę (około 1 x 1 cm), podsmażać partiami na patelni, przekładać do garnka z boczkiem.
- Jeśli mięso jest zbyt tłuste - odkroić tłuszcz, nie dodawać go do potrawy.
- Kiełbasę pokroić w kosteczkę (około 1/2 x 1/2 cm), podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka.
- Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy.
- Jeśli trzeba - dodać jeszcze przypraw. Dusić około 60 minut.