Leczo dla amatorów dań mięsnych. Jak zrobić leczo z mięsem?

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
przepis-na-leczo-dla-amatorow-dan-miesnych-leczo-z-miesem.jpg
Autor: pixabay.com Leczo nie musi być daniem zrobionym wyłącznie z warzyw.
łatwy
25 min
4

Leczo kojarzy nam się raczej jako danie warzywne z papryki, cebuli i pomidorów. W proponowanej wersji leczo jarzyn nie jest mniej, za to zdecydowanie więcej mięsa. Jak zrobić mięsne leczo?

SKŁADNIKI

  • ½ kg boczku wędzonego
  • ½ kg dobrej kiełbasy (aromatycznej, suchej/podsuszanej)
  • ½ kg karczku
  • ½ kg schabu
  • ½ kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku – ostra i słodka
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka. Wytopić, często mieszając.
  • Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać – przełożyć do boczku. Podsmażać.
  • Mięso pokroić w kostkę (około 1 x 1 cm), podsmażać partiami na patelni, przekładać do garnka z boczkiem.
  • Jeśli mięso jest zbyt tłuste - odkroić tłuszcz, nie dodawać go do potrawy.
  • Kiełbasę pokroić w kosteczkę (około 1/2 x 1/2 cm), podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka.
  • Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodać pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy.
  • Jeśli trzeba - dodać jeszcze przypraw. Dusić około 60 minut.
Mirosława Kopoczek