Łatwy kurczak jogurtowy z patelni. Soczysty i miękki zarazem

Łatwy kurczak jogurtowy z patelni. Soczysty i miękki zarazem
Autor: Shutterstock Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie są miękkie i soczyste nawet po smażeniu bez panierki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Łatwy kurczak jogurtowy z patelni to idealny spoósb przygotowania np. piersi z kurczaka, które smażone bez panierki mają tendencję do przesuszania się i zmieniania w podeszew. Aby tego uniknąć, warto kawałki kurczaka przed smażeniem zamarynować w jogurcie, który nada im kruchość ale też soczystość.

SKŁADNIKI

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi przekroić wzdłuż na pół - tworząc cieńsze kawałki. Każdy z nich lekko rozbić tłuczkiem, by mięso miało jednakową grubość na całej powierzchni. Oprószyć przyprawami.
  • Kawałki mięsa zalać jogurtem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę (można i na całą noc) do zamarynowania.
  • Na patelni (może być grillowa) rozgrzać niewielką ilość oleju, mięso odsączyć z jogurtowej zalewy i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać z ćwiartkami cytryny do skropienia.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej