Łatwy kurczak jogurtowy z patelni. Soczysty i miękki zarazem
2022-06-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Łatwy kurczak jogurtowy z patelni to idealny spoósb przygotowania np. piersi z kurczaka, które smażone bez panierki mają tendencję do przesuszania się i zmieniania w podeszew. Aby tego uniknąć, warto kawałki kurczaka przed smażeniem zamarynować w jogurcie, który nada im kruchość ale też soczystość.
SKŁADNIKI
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi przekroić wzdłuż na pół - tworząc cieńsze kawałki. Każdy z nich lekko rozbić tłuczkiem, by mięso miało jednakową grubość na całej powierzchni. Oprószyć przyprawami.
- Kawałki mięsa zalać jogurtem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę (można i na całą noc) do zamarynowania.
- Na patelni (może być grillowa) rozgrzać niewielką ilość oleju, mięso odsączyć z jogurtowej zalewy i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać z ćwiartkami cytryny do skropienia.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!