Łatwe schabowe z brązowym cukrem z piekarnika, patelni lub grilla. Soczyste kotlety bez panierki
2022-09-21
łatwy
20 min
4
Schabowe z brązowym cukrem to łatwy przepis na idealnie soczyste kotlety z piekarnika, patelni lub grilla. Mięso przygotowuje się bez panierki, ale dzięki zamknięciu go w skorupce ze skarmelizowanego cukru, nie wysycha ono nadmiernie i zatrzymuje wewnątrz cały smak aromat. Świetnie smakuj z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
SKŁADNIKI
- 4 kolety wycięte ze schabu środkowego
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego, demerara
- 1 łyżeczki sproszkowanego chili lub innej ostrej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokim talerzu wymieszaj brązowy cukier z chili, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Kotlety obtocz w przyprawie z obu stron.
- W piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej odrobinę oleju. Smaż kotlety po 2 minuty z każdej strony do zrumienienia. Wstaw kotlety razem z patelnią do piekarnika na 10-15 minut w zależności od ich grubości. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 3 minuty.
- Z patelni: Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż kotlety na średnim ogniu, po 5-7 minut z każdej strony. Odstaw na 3 minuty, aby wchłonęły soki.
- Z grilla: Rozgrzej grill do średniego stopnia. Grilluj kotlety po 5-7 minut z każdej strony. Odstaw na 3 minuty i dopiero podawaj.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad