Kwiaty cukinii z szynką - sprawdzony przepis na oryginalne danie
2021-03-29
średni
25 min
4
Kwiaty cukinii można dodawać do zup, dusić z innymi warzywami albo faszerować ulubionymi dodatkami. W każdym wymienionym przypadku nadadzą potrawie oryginalnego smaku. Sprawdź, jak zrobić kwiaty cukinii nadziewane szynką?
SKŁADNIKI
- 8 dużych kwiatów cukinii
- 4 plastry szynki
- 4 małe cukinie
- 2 czerstwe bułki
- mleko
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów cukinii należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są gorzkie i mogę zepsuć smak potrawy.
- Cukinie należy umyć, odkroić końce i pokroić w kostkę, a następnie przez gotować 2-3 minuty.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Bułki obrać ze skórek, namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć, wymieszać z jajkiem.
- Masę wyłożyć na patelnię i odparować, a następnie połączyć z szynką i cukinią. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
- Kwiaty cukinii rozchylić, opłukać, osuszyć i napełnić farszem.
- Nadziewane kwiaty należy namoczyć w 2 jajkach roztrzepanych z solą, obtoczyć w tartej bułce, a następnie usmażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju.
- Wyjmować łyżką cedzakową. Każdy kwiat trzeba przekroić na pół.
- Danie warto podawać gorące, polane sosem jogurtowym.