Kwiaty cukinii z szynką - sprawdzony przepis na oryginalne danie

2021-03-29
Delfina
jak-przygotowac-kwiaty-cukini.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kwiaty cukinii - to oryginalny dodatek do wielu dań.
średni
25 min
4

Kwiaty cukinii można dodawać do zup, dusić z innymi warzywami albo faszerować ulubionymi dodatkami. W każdym wymienionym przypadku nadadzą potrawie oryginalnego smaku. Sprawdź, jak zrobić kwiaty cukinii nadziewane szynką?

SKŁADNIKI

  • 8 dużych kwiatów cukinii
  • 4 plastry szynki
  • 4 małe cukinie
  • 2 czerstwe bułki
  • mleko
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów cukinii należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są gorzkie i mogę zepsuć smak potrawy.
  • Cukinie należy umyć, odkroić końce i pokroić w kostkę, a następnie przez gotować 2-3 minuty.
  • Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  • Bułki obrać ze skórek, namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć, wymieszać z jajkiem.
  • Masę wyłożyć na patelnię i odparować, a następnie połączyć z szynką i cukinią. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
  • Kwiaty cukinii rozchylić, opłukać, osuszyć i napełnić farszem.
  • Nadziewane kwiaty należy namoczyć w 2 jajkach roztrzepanych z solą, obtoczyć w tartej bułce, a następnie usmażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju.
  • Wyjmować łyżką cedzakową. Każdy kwiat trzeba przekroić na pół.
  • Danie warto podawać gorące, polane sosem jogurtowym.      
Delfina