Kuskus z kurczakiem, fasolką szparagową i papryką - zdrowy obiad błyskawiczny

Kuskus z kurczakiem, fasolką szparagową i papryką - zdrowy obiad błyskawiczny
Autor: Shutterstock Kuskus z kurczakiem, fasolką szparagową i papryką  to przepis na smaczny i lekkostrawny obiad
łatwy
35 min
4

Kuskus z kurczakiem, fasolką szparagową i papryką  to pomysł na błyskawiczny, zdrowy i smaczny obiad. Gdy fasolka się gotuje, przygotowujemy mięso, a kuskus pęcznieje we wrzątku. Po kilkunastu minutach mamy gotowy pożywny obiad.

SKŁADNIKI

  • 200-300 g kuskusu
  • bulion (około 2,5-3 szklanki)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 2 nieduże strąki papryki - najlepiej w różnych kolorach
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • wędzona papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną) wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy.
  • Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami.
  • Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone papryki oraz ugotowaną fasolkę.
  • Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut.
  • Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos się zredukuje.
  • Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie cały płyn).
  • Następnie kuskus dodajemy do mięsa i fasolki. Mieszamy i podajemy.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej