Kuskus z kurczakiem, fasolką szparagową i papryką - zdrowy obiad błyskawiczny
2021-04-13
łatwy
35 min
4
Kuskus z kurczakiem, fasolką szparagową i papryką to pomysł na błyskawiczny, zdrowy i smaczny obiad. Gdy fasolka się gotuje, przygotowujemy mięso, a kuskus pęcznieje we wrzątku. Po kilkunastu minutach mamy gotowy pożywny obiad.
SKŁADNIKI
- 200-300 g kuskusu
- bulion (około 2,5-3 szklanki)
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 2 nieduże strąki papryki - najlepiej w różnych kolorach
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- wędzona papryka w proszku
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną) wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy.
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami.
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone papryki oraz ugotowaną fasolkę.
- Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut.
- Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos się zredukuje.
- Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie cały płyn).
- Następnie kuskus dodajemy do mięsa i fasolki. Mieszamy i podajemy.