Kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami: przepis
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami smakuje wybornie. Pieczony kurczak z chrupiącą skórką to klasyka obiadowego menu. Jego smak zależy od dodatków i sposobu przyprawienia. Tym razem kurczakowi towarzyszą zioła, pyszne pieczone buraki i sos chrzanowy - nietypowo zestawiony z drobiem.
SKŁADNIKI
- kurczak ekologiczny – około 1,6 – 1,8 kg
- cytryna
- sól
- pieprz
- gałązki rozmarynu
- gałązki tymianku
- łyżka masła
- 6 buraków
- chrzan
- mały jogurt naturalny śmietankowy
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej późnym wieczorem) umyj, natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami. Włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziesz piec kurczaka i na końcu wstaw do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kurczaka odwiń, do środka kurczaka włóż pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła. Od góry polej kurczaka roztopionym masłem. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka, zamknij szczelnie w rękaw (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w której był całą noc.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h. Po tym czasie rozetnij folię i dopiecz chwilę kurczaka aby się zrumienił (z funkcją termoobiegu).
- 30 minut przed końcem włóż do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.
- Wyjmij kurczaka oraz buraki. Buraki odwiń z foli, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.
- W miseczce wymieszaj ½ słoika chrzanu z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Przełóż do kokilek, posyp grubo zmielonym pieprzem i dolej kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.