Kurczak z ryżem i winogronami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kurczak z ryżem i winogronami to pyszne danie obiadowe. Idealne jesienią, gdy w ogrodach dojrzewają polskie odmiany słodko-kwaśnej winnej latorośli.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- 200 g cebuli czerwonej
- 400 g winogron ciemnych
- 100 ml śmietany 18%
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- sól i pieprz do smaku
- cukier
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzać olej, dodać udka kurczaka i mocno zrumienić.
- Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną na ósemki cebule i smażyć do zeszklenia.
- Dodać winogrona i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
- Na koniec dodać śmietanę i ryż, wymieszać, doprawić solę i pieprzem, ewentualnie cukrem.
- Podawać z zieloną sałatą lub surówką z marchewki.