Kurczak z dynią i pieczarkami: soczysty i pyszny. Idealny na rodzinny obiad

Kurczak z dynią i pieczarkami: soczysty i pyszny. Idealny na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock.com Kurczak z dynią i pieczarkami: soczysty i pyszny. Idealny na rodzinny obiad
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kurczak z dynią i pieczarkami to obfity posiłek dla całej rodziny. Soczyste udka i pałki w towarzystwie esencjonalnego sosu, warzyw i grzybów to znakomite danie obiadowe. 

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczka, przekrojone na udka i pałki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • 3 łyżki mąki, podzielone
  • 4 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki lub pokrojone na ćwiartki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 3 łyżki masła, podzielone
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 2½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oraz puree ziemniaczane, ugotowany ryż lub makaron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą nóżkę kurczak przekrój na udko i pałkę. Posyp je solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Umieść w dużej torbie strunowej. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Odłóż na bok.
  • Rozpuść 1 łyżkę masła w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka, smaż przez około 2 minuty nie mieszając, aż spód lekko się zrumieni.
  • Obróć każdy kawałek, smaż przez około 2 minuty, aż lekko się zrumieni z tej strony. Wyjmij na talerz.
  • Do garnka dodaj 1 łyżkę masła. Dodaj dynię i smaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij dynie i odłóż na bok.
  • Do tego samego garnka wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pieczarki i cebulę, zamieszj. Smaż przez około 1-2 minuty, mieszając, aż się zrumienią. 
  • Dodaj z powrotem kurczaka oraz tymianek i duś razem przez 1-2 minuty. Dodaj bulion i zagotuj. Nóżki kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w bulionie (wystarczy tylko do połowy).
  • Przykryj i duś na średnim lub średnim ogniu (niech delikatnie bulgocze) przez około 25 minut lub do miękkości.
  • Na 5 minut przed końcem duszenia, dodaj dynię. 
  • Do miski wlej kilka łyżek bulionu z garnka. Dodaj 3 łyżki śmietany i wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietankę i wymieszaj. Śmietanę wlej do garnka z kurczakiem.
  • Dodaj pietruszkę i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ją w sosie.
  • Gotuj bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Podawaj z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub makaronem. Można również podać z pełnoziarnistą bagietką do wylizania sosu. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej