Kurczak z dynią i pieczarkami: soczysty i pyszny. Idealny na rodzinny obiad
2021-09-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kurczak z dynią i pieczarkami to obfity posiłek dla całej rodziny. Soczyste udka i pałki w towarzystwie esencjonalnego sosu, warzyw i grzybów to znakomite danie obiadowe.
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczka, przekrojone na udka i pałki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
- 3 łyżki mąki, podzielone
- 4 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki lub pokrojone na ćwiartki
- 1 mała cebula, posiekana
- 3 łyżki masła, podzielone
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 2½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- ½ szklanki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oraz puree ziemniaczane, ugotowany ryż lub makaron
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą nóżkę kurczak przekrój na udko i pałkę. Posyp je solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Umieść w dużej torbie strunowej. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Odłóż na bok.
- Rozpuść 1 łyżkę masła w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka, smaż przez około 2 minuty nie mieszając, aż spód lekko się zrumieni.
- Obróć każdy kawałek, smaż przez około 2 minuty, aż lekko się zrumieni z tej strony. Wyjmij na talerz.
- Do garnka dodaj 1 łyżkę masła. Dodaj dynię i smaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij dynie i odłóż na bok.
- Do tego samego garnka wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pieczarki i cebulę, zamieszj. Smaż przez około 1-2 minuty, mieszając, aż się zrumienią.
- Dodaj z powrotem kurczaka oraz tymianek i duś razem przez 1-2 minuty. Dodaj bulion i zagotuj. Nóżki kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w bulionie (wystarczy tylko do połowy).
- Przykryj i duś na średnim lub średnim ogniu (niech delikatnie bulgocze) przez około 25 minut lub do miękkości.
- Na 5 minut przed końcem duszenia, dodaj dynię.
- Do miski wlej kilka łyżek bulionu z garnka. Dodaj 3 łyżki śmietany i wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietankę i wymieszaj. Śmietanę wlej do garnka z kurczakiem.
- Dodaj pietruszkę i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ją w sosie.
- Gotuj bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub makaronem. Można również podać z pełnoziarnistą bagietką do wylizania sosu.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?