Kurczak z ciecierzycą po marokańsku - pyszne danie w stylu bliskowschodnim
2021-04-11
łatwy
30 min
4
Kurczak z ciecierzycą po marokańsku to danie bardzo aromatyczne, pełne smaku i bardzo zdrowe. Mieszanka orientalnych przypraw rozgrzewa i poprawia humor, kuskus jest lekkostrawnym i łatwym do przygotowania dodatkiem, doskonale komponującym się z sosem, którego bazę stanowią pomidory.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów z puszki (400 g)
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej Ras el hanout
- dwie garści rodzynek (opcjonalnie)
- pół szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- do podania:
- kaszka kuskus
natka pietruszki lub kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kawałki "na jeden kęs". Delikatnie solimy i odkładamy.
- W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wsypujemy przyprawy, chwilę smażymy, ale uważamy, żeby ich nie przypalić. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Szklimy delikatnie i od razu wrzucamy kurczaka.
- Smażymy tyle, ile kurczak potrzebuje. Wlewamy wodę. Dokładamy pomidory z puszki i ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut maksymalnie.
- Podajemy z kuskusem. Obficie posypujemy natką pietruszki, miętą lub kolendrą.