Kurczak z ciecierzycą po marokańsku - pyszne danie w stylu bliskowschodnim

2021-04-09
Kurczak z ciecierzycą po marokańsku - pyszne danie w stylu bliskowschodnim
Autor: Shutterstock Pyszny kurczak w sosie z ciecierzycą i aromatycznymi przyprawami
łatwy
30 min
4

Kurczak z ciecierzycą po marokańsku to danie bardzo aromatyczne, pełne smaku i bardzo zdrowe. Mieszanka orientalnych przypraw rozgrzewa i  poprawia humor, kuskus jest  lekkostrawnym i łatwym do przygotowania  dodatkiem, doskonale komponującym się z sosem, którego bazę stanowią pomidory.

Składniki

2 piersi z kurczaka

1 duża cebula pokrojona w piórka

4 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów z puszki (400 g)

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)

2 łyżeczki przyprawy marokańskiej Ras el hanout

dwie garści rodzynek (opcjonalnie)

pół szklanki wody

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

do podania:

kaszka kuskus
natka pietruszki lub kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kawałki "na jeden kęs". Delikatnie solimy i odkładamy.

W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wsypujemy przyprawy, chwilę smażymy, ale uważamy, żeby ich nie przypalić. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Szklimy delikatnie i od razu wrzucamy kurczaka.

Smażymy tyle, ile kurczak potrzebuje. Wlewamy wodę. Dokładamy pomidory z puszki i ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut maksymalnie.

Podajemy z kuskusem. Obficie posypujemy natką pietruszki, miętą lub kolendrą.