Kurczak z ciecierzycą po marokańsku - pyszne danie w stylu bliskowschodnim

2021-04-11
Kurczak z ciecierzycą po marokańsku - pyszne danie w stylu bliskowschodnim
Autor: Shutterstock Pyszny kurczak w sosie z ciecierzycą i aromatycznymi przyprawami
łatwy
30 min
4

Kurczak z ciecierzycą po marokańsku to danie bardzo aromatyczne, pełne smaku i bardzo zdrowe. Mieszanka orientalnych przypraw rozgrzewa i  poprawia humor, kuskus jest  lekkostrawnym i łatwym do przygotowania  dodatkiem, doskonale komponującym się z sosem, którego bazę stanowią pomidory.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów z puszki (400 g)
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej Ras el hanout
  • dwie garści rodzynek (opcjonalnie)
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • do podania:
  • kaszka kuskus
    natka pietruszki lub kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kawałki "na jeden kęs". Delikatnie solimy i odkładamy.
  • W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wsypujemy przyprawy, chwilę smażymy, ale uważamy, żeby ich nie przypalić. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Szklimy delikatnie i od razu wrzucamy kurczaka.
  • Smażymy tyle, ile kurczak potrzebuje. Wlewamy wodę. Dokładamy pomidory z puszki i ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut maksymalnie.
  • Podajemy z kuskusem. Obficie posypujemy natką pietruszki, miętą lub kolendrą.