Kurczak Wyjdź za mnie - tak pyszny, że podbija nie tylko podniebienie

Kurczak Wyjdź za mnie - tak pyszny, że podbija nie tylko podniebienie
Autor: Shutterstock Kurczak Wyjdź za mnie, zapiekany w kremowym sosie z dodatkami, to prawdziwa uczta
łatwy
25 min
4

Kurczak Wyjdź za mnie nie bez przyczyny nosi taką nazwę. Danie jest łatwe do przygotowania, a mięso kurczaka soczyste i aromatyczne. Całość uzupełnia kremowy sos serowy o zdecydowanym smaku i aksamitnej konsystencji. To  danie jest  po prostu uwodzicielskie, sprawdźcie.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże piersi z kurczaka, ok. 750 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ¾ szklanki bulionu z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • ⅓ szklanki startego parmezanu
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC . Obficie dopraw każdą pierś z kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu - w brytfance, w której będziesz zapiekać kurczaka. Na gorący tłuszcz dodaj kurczaka. Obsmaż 3 do 4 minut, następnie odwróć i obsmaż na drugiej stronie 3 do 4 minut. Wyjmij przysmażonego kurczaka i odstaw na bok.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, około 1 do 2 minut. Wymieszaj tłuszcz z czosnkiem z bulionem i gęstą śmietaną, następnie powoli dodawaj starty parmezan, suszone pomidory, oregano i płatki czerwonej papryki. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, włóż piersi z kurczaka do naczynia. Szybko odwróć kurczaka raz lub dwa, aby obtoczyć w sosie, a następnie przenieś brytfankę do piekarnika.
  • Piecz 15 do 20 minut Wyjmij kurczaka na talerze, polej sosem, udekoruj bazylią i od razu podawaj
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na podudzia i udka z kurczaka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej