Kurczak wolno duszony w białym winie [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Jak zrobić smaczne danie z kurczakiem w roli głównej? Poznaj łatwy przepis kuchni francuskiej na pyszny Coq au vin! Kurczak duszony w białym winie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw to flagowe danie we Francji. Do tego przepisu najlepiej wybrać kurczaka zagrodowego, ekologicznego, z wolnego wybiegu. Do wolno duszonego kurczaka w winie najlepiej podać białe pieczywo, którym z łatwością można zebrać z talerza pyszny sos.
SKŁADNIKI
- 4 ćwiartki kurczaka zagrodowego
- butelka czerwonego półwytrawnego wina
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek albo boczniaków
- suszony tymianek
- sól
- pieprz (najlepiej kajeński) do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ćwiartki kurczaka myjemy, obsypujemy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia i zalewamy winem. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Marchewki kroimy na grubsze talarki, cebule w piórka, a grzyby w większe kawałki.
- Kurczaka osuszamy i przesmażamy na patelni – kilka minut z każdej strony.
- Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, dorzucamy resztę składników i posypujemy hojnie tymiankiem.
- Pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.
- Najlepiej podawać z pieczonymi warzywami korzennymi.