Kurczak wolno duszony w białym winie [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Delfina
Kurczak wolno duszony w białym winie
Autor: Shutterstock Oryginalny przepis na kurczaka po francusku w stylu slow food
łatwy
40 min
4

Jak zrobić smaczne danie z kurczakiem  w roli głównej? Poznaj łatwy przepis kuchni francuskiej na pyszny Coq au vin! Kurczak duszony w białym winie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw to flagowe danie we Francji. Do tego przepisu najlepiej wybrać kurczaka zagrodowego, ekologicznego, z wolnego wybiegu. Do wolno duszonego kurczaka w winie najlepiej podać białe pieczywo, którym z łatwością można zebrać z talerza pyszny sos. 

SKŁADNIKI

  • 4 ćwiartki kurczaka zagrodowego
  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek albo boczniaków
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz (najlepiej kajeński) do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ćwiartki kurczaka myjemy, obsypujemy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia i zalewamy winem. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • Marchewki kroimy na grubsze talarki, cebule w piórka, a grzyby w większe kawałki.
  • Kurczaka osuszamy i przesmażamy na patelni – kilka minut z każdej strony.
  • Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, dorzucamy resztę składników i posypujemy hojnie tymiankiem.
  • Pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.
  • Najlepiej podawać z pieczonymi warzywami korzennymi.
Delfina