Kurczak w zupie cebulowej pieczony z porami - szybki sposób na obłędną pierś kurczaka z piekarnika

Kurczak w zupie cebulowej
Autor: Shutterstock Kurczak w zupie cebulowej jest smaczny i łatwy w przygotowaniu.
łatwy
25 min
6

Kurczak w zupie cebulowej pieczony z porami to pomysł na mega szybki i niekłopotliwy, a przy tym oryginalny pomysł na obiad. Przygotowanie składników zajmuje dosłownie kilka minut, potem kurczak ląduje w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 1 duży por
  • 2 zupy cebulowe w proszku
  • 1 duże opakowanie śmietany 30 lub 36 %
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu do zapiekania, oprószyć solą i pieprzem.
  • Pora umyć pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć pomiędzy kawałkami kurczak.
  • Zupy cebul0owe dokładnie rozprowadzić w śmietanie i zalać nią kurczaka i pory.
  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 minut.
  • Świetnie smakuje z kasza bulgur, a także z ryżem lub świeżą bułeczką.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej