Kurczak w sosie cytrynowym: oryginalny przepis
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kurczak w sosie cytrynowym na obiad? Czemu nie! Nieskomplikowany przepis, ogólnie dostępne składniki i oryginalny smak to zalety tego przepisu.
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka,
- średni kawałek imbiru,
- 2 cebule szalotki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 cytryny do dekoracji, olej do smażenia
- Sos:
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, natrzeć sosem sojowym, odstawić na 20 minut.
- Imbir obrać, pokroić w płatki. Szalotki drobno poszatkować.
- Przygotować sos z cukru, sosu sojowego, soku z cytryny, oleju sezamowego, skórki cytrynowej i 250 ml wody.
- Filety zrumienić na mocno rozgrzanym oleju, dodać imbir i szalotki. Przesmażyć przez minutę.
- Mięso zalać sosem. Zagotować i dusić ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Kurczaka wyjąć i pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu na przemian z plasterkami cytryny.
- Polać sosem, udekorować opieczonymi ćwiartkami cytryny