Kurczak w sosie cytrynowym: oryginalny przepis

2021-03-29
Beata Lekszycka
Kurczak w sosie cytrynowym: oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Kurczak z dodatkiem sosu cytrynowego nabiera orientalnego  ciekawego smaku - koniec nudy na talerzu  
łatwy
35 min
4

Kurczak w sosie cytrynowym na obiad? Czemu nie! Nieskomplikowany przepis, ogólnie dostępne składniki i oryginalny smak to zalety tego przepisu.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • średni kawałek imbiru,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 cytryny do dekoracji, olej do smażenia
  •  
  • Sos:
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • łyżeczka posiekanej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, natrzeć sosem sojowym, odstawić na 20 minut.
  • Imbir obrać, pokroić w płatki. Szalotki drobno poszatkować.
  • Przygotować sos z cukru, sosu sojowego, soku z cytryny, oleju sezamowego, skórki cytrynowej i 250 ml wody.
  • Filety zrumienić na mocno rozgrzanym oleju, dodać imbir i szalotki. Przesmażyć przez minutę.
  • Mięso zalać sosem. Zagotować i dusić ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Kurczaka wyjąć i pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu na przemian z plasterkami cytryny.
  • Polać sosem, udekorować opieczonymi ćwiartkami cytryny
Beata Lekszycka