Kurczak w pokrzywie i mięcie: przepis na danie z grilla
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kurczak doskonale sprawdza się jako składnik szaszłyków na grilla, ponieważ jego czas obróbki jest znacznie krótszy niż innych mięs. Podajemy przepis Ani Szalc, nagrodzony w konkursie "Letnie gotowanie" na szaszłyki z kurczaka w pokrzywie i mięcie.
SKŁADNIKI
- piersi z kurczaka
- liście mięty
- liście pokrzywy
- cebula
- papryka
- cukinia lub bakłażan
- czosnek
- rozmaryn
- tymianek
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte piersi kurczaka pokrój w niewielkie kwadraty.
- Tak samo pokrój paprykę, z której uprzednio usuń gniazda nasienne.
- Cebulę poszatkuj w grube plastry, główki czosnku obierz na ząbki, cukinię lub bakłażana pokrój w grube plastry.
- Wszystkie składniki nadziewaj na przemian na długie szpadki do grilla - każdy przekładaj na zmianę 2-3 listkami mięty i pokrzywy.
- Szpadki układaj na nagrzanym grillu, obok możesz ułożyć gałązki rozmarynu, tymianku i skórkę cytryny.