Kurczak w kremowym sosie szpinakowo-pieczarkowym

Kurczak w kremowym sosie szpinakowo-pieczarkowym
Autor: Shutterstock Tak przyrządzony kurczak rozpływa się w ustach
łatwy
30 min
4

Kurczak w kremowym sosie szpinakowo-pieczarkowym jest bardzo łatwy do przygotowania, a na dodatek pyszny i efektownie się prezentujący. Sprawdzi się na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 400-500 g kawałków kurczaka(np. górne części udek)
  • 200 g mrożonych liści szpinaku lub tyle samo świeżych
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 g pieczarek
  • małe opakowanie śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki kurczaka doprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić olejem, na każdy rozsmarować przeciśniętą przez praskę połowę czosnku i zostawić na 15 minut.
  • Następnie smażyć na patelni z obu stron po kilka minut i przykryć pokrywą.
  • Usmażone kawałki kurczaka przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię przełożyć pieczarki pokrojone w plasterki i odparować.
  • Do pieczarek dodać szpinak, pozostałą część czosnku, doprawić solą i pieprzem oraz wlać śmietanę. Wszystko chwilę dusić. Następnie sos zagęścić wodą zmieszaną z mąką ziemniaczaną.
  • Usmażone kawałki przełożyć z powrotem na patelnię, delikatnie wymieszać z sosem szpinakowym, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej