Kurczak w kremowym sosie szpinakowo-pieczarkowym
2022-02-27
łatwy
30 min
4
Kurczak w kremowym sosie szpinakowo-pieczarkowym jest bardzo łatwy do przygotowania, a na dodatek pyszny i efektownie się prezentujący. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 400-500 g kawałków kurczaka(np. górne części udek)
- 200 g mrożonych liści szpinaku lub tyle samo świeżych
- 5 ząbków czosnku
- 250 g pieczarek
- małe opakowanie śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki kurczaka doprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić olejem, na każdy rozsmarować przeciśniętą przez praskę połowę czosnku i zostawić na 15 minut.
- Następnie smażyć na patelni z obu stron po kilka minut i przykryć pokrywą.
- Usmażone kawałki kurczaka przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię przełożyć pieczarki pokrojone w plasterki i odparować.
- Do pieczarek dodać szpinak, pozostałą część czosnku, doprawić solą i pieprzem oraz wlać śmietanę. Wszystko chwilę dusić. Następnie sos zagęścić wodą zmieszaną z mąką ziemniaczaną.
- Usmażone kawałki przełożyć z powrotem na patelnię, delikatnie wymieszać z sosem szpinakowym, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne