Kurczak w harissie z sosem tzatziki
2021-03-29
średni
40 min
4
Harissa to aromatyczna przyprawa kuchni arabskiej. Znakomicie podkreśla smak różnych dań - pasuje do warzyw, kasz, zup i mięsa. Pierś kurczaka również zyskuje ciekawe walory smakowe po przyprawieniu harissą. Poznaj przepis na kurczaka w harissie z sosem tzatziki.
SKŁADNIKI
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 łyżka harissy
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 łyżki oliwy
- garść czarnych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 op. jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 małe ogórki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół.
- Harissę wymieszać z oregano i oliwą, pastą natrzeć z obie strony kurczaka.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 30 minut, na ostatnie 10-12 min. do kurczaka dokładamy garść czarnych oliwek (najlepiej tych z pestkami) i garść pomidorków koktajlowych.
- Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt grecki, dodać drobno pokrojonego ogórka, dokładnie posiekany czosnek i oliwę, dokładnie wymieszać.
- Sos do kurczaka podawać w oddzielnym naczyniu.