Kurczak, suszone pomidory, szparagi - zgrane trio na obiad

Kurczak, suszone pomidory, szparagi - zgrane trio na obiad
Autor: Shutterstock Kurczak, suszone pomidory i szparagi tworzą znakomite połączenie smakowe
łatwy
30 min
4

Słoiczek suszonych pomidorów w zalewie mam zawsze pod ręką. To produkt tak uniwersalny, że można z niego wyczarować prawdziwe cuda i dodać do niemal każdego dania, a jednocześnie ta smaczny i aromatyczny, że każdej potrawie nadaje wyjątkowego charakteru. Tym razem dodałam je do kurczaka i urozmaiciłam szparagami. Wyszło genialnie.

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka

1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami

1 pęczek zielonych szparagów (może być też fasolka szparagowa lub szpinak)

1 małe opakowanie śmietany kremówki

2 łyżki mascarpone

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju z pomidorów

2 łyżki masła

pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.

Piersi kurczaka pokroić w nieduże plastry, oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać nieco oleju z pomidorów i 2 łyżki masła, obsmażyć kurczaka na rumiano ze wszystkich stron.

Zdjąć kurczaka z patelni, a na reszcie tłuszczu przesmażyć szparagi. Następnie dodać do nich pomidory (jeśli są duże można pokroić w paseczki) i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy szparagi zmiękną, włożyć z powrotem kurczaka na patelnię, dodać ser i śmietankę i podgrzewać chwilę mieszając, aby ser się rozpuścił, a sos stał jednolity.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać nieco świeżych ziół. Podawać z makaronem.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej