Kurczak, suszone pomidory, szparagi - zgrane trio na obiad

Kurczak, suszone pomidory, szparagi - zgrane trio na obiad
Autor: Shutterstock Kurczak, suszone pomidory i szparagi tworzą znakomite połączenie smakowe
łatwy
30 min
4

Słoiczek suszonych pomidorów w zalewie mam zawsze pod ręką. To produkt tak uniwersalny, że można z niego wyczarować prawdziwe cuda i dodać do niemal każdego dania, a jednocześnie ta smaczny i aromatyczny, że każdej potrawie nadaje wyjątkowego charakteru. Tym razem dodałam je do kurczaka i urozmaiciłam szparagami. Wyszło genialnie.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 1 pęczek zielonych szparagów (może być też fasolka szparagowa lub szpinak)
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Piersi kurczaka pokroić w nieduże plastry, oprószyć solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać nieco oleju z pomidorów i 2 łyżki masła, obsmażyć kurczaka na rumiano ze wszystkich stron.
  • Zdjąć kurczaka z patelni, a na reszcie tłuszczu przesmażyć szparagi. Następnie dodać do nich pomidory (jeśli są duże można pokroić w paseczki) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gdy szparagi zmiękną, włożyć z powrotem kurczaka na patelnię, dodać ser i śmietankę i podgrzewać chwilę mieszając, aby ser się rozpuścił, a sos stał jednolity.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać nieco świeżych ziół. Podawać z makaronem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej