Kurczak, suszone pomidory, szparagi - zgrane trio na obiad
2021-05-02
łatwy
30 min
4
Słoiczek suszonych pomidorów w zalewie mam zawsze pod ręką. To produkt tak uniwersalny, że można z niego wyczarować prawdziwe cuda i dodać do niemal każdego dania, a jednocześnie ta smaczny i aromatyczny, że każdej potrawie nadaje wyjątkowego charakteru. Tym razem dodałam je do kurczaka i urozmaiciłam szparagami. Wyszło genialnie.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami
- 1 pęczek zielonych szparagów (może być też fasolka szparagowa lub szpinak)
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- 2 łyżki mascarpone
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Piersi kurczaka pokroić w nieduże plastry, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju z pomidorów i 2 łyżki masła, obsmażyć kurczaka na rumiano ze wszystkich stron.
- Zdjąć kurczaka z patelni, a na reszcie tłuszczu przesmażyć szparagi. Następnie dodać do nich pomidory (jeśli są duże można pokroić w paseczki) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy szparagi zmiękną, włożyć z powrotem kurczaka na patelnię, dodać ser i śmietankę i podgrzewać chwilę mieszając, aby ser się rozpuścił, a sos stał jednolity.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać nieco świeżych ziół. Podawać z makaronem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania