Kurczak salsa z ryżem i warzywami. Mnóstwo smaku i aromatu w pół godziny
Dieta bezglutenowa
Kurczak salsa z ryżem i kolorowymi warzywami to bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na obiad. Danie jest sycące i rozgrzewające, a jego oryginalny smak na długo pozostaje w pamięci. Dodatkową zaletą tej potrawy w meksykańskim stylu jest to, że robi się ją szybko w jednej formie do zapiekania.
Jak zrobić kurczaka salsa?
Przyrządzenie kurczaka salsa zaczyna się od rozbicia i doprawienia kurczaka. Następnie do formy przekłada się ryż, warzywa i przyprawy. Na wierzchu układa się kurczaka oraz krojone pomidory. Tak przygotowaną formę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Pod koniec pieczenia wierzch dania posypuje się startym żółtym serem i dopieka jeszcze około 10 minut. W tym czasie ser apetycznie się roztopi.
Przepis na kurczaka salsa
- To prosty przepis na pyszny i sycący obiad z niedrogich składników, które są łatwo dostępne.
- Danie robi się szybko. Można przygotować je wcześniej, wstawić do lodówki, a kiedy przyjdzie głód, wstawić do piekarnika. Po 30 minutach pyszny obiad jest gotowy.
- Najlepszy będzie starty ser cheddar, który przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia.
- Zamiast krojonych pomidorów z puszki można użyć gotowej meksykańskiej salsy, która jest w sklepach.
- Upieczone piersi kurczaka można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak kolendra czy natka pietruszki.
- Danie będzie się ciekawie prezentować z pokrojonym w kostkę awokado.
- Można użyć ulubionej odmiany ryżu. Kurczak pysznie smakuje nie tylko z ryżem jaśminowym, ale i z basmati, brązowym czy dzikim. Sprawdzi się również komosa ryżowa.
- Ci, który lubią pikantne smaki, mogą dodać więcej mielonego chili lub dodać drobno posiekaną świeżą papryczkę.
- Potrawę wzbogać inne warzywa jak cukinia, papryka, pieczarki, oliwki czy bataty.
- W ten sam sposób można przygotować udka kurczaka lub filet z łososia.
SKŁADNIKI
- 4 małe piersi kurczaka
- 250 g ugotowanego ryżu
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy przesypać do miseczki i wymieszać.
- Piersi kurczaka lekko rozbić, skropić oliwą z oliwek, posypać połową wymieszanych przypraw i dokładnie natrzeć. Odstawić.
Do formy do zapiekania przełożyć ryż, czerwoną fasolę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem oraz połową mieszanki przypraw i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kurczaka, a na nim krojone pomidory wymieszane i pozostałą mieszanką przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. - Na 10 minut przed końcem pieczenia piersi kurczaka posypać startym żółtym serem. W tym czasie ser powinien się roztopić.
- Podawać ze świeżymi ziołami, awokado lub chrupiącą surówką.