Kurczak salsa z ryżem i warzywami. Mnóstwo smaku i aromatu w pół godziny

kurczak salsa
Autor: Shutterstock Kurczak salsa z warzywami to proste i pyszne danie na obiad.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak salsa z ryżem i kolorowymi warzywami to bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na obiad. Danie jest sycące i rozgrzewające, a jego oryginalny smak na długo pozostaje w pamięci. Dodatkową zaletą tej potrawy w meksykańskim stylu jest to, że robi się ją szybko w jednej formie do zapiekania.

Jak zrobić kurczaka salsa?

Przyrządzenie kurczaka salsa zaczyna się od rozbicia i doprawienia kurczaka. Następnie do formy przekłada się ryż, warzywa i przyprawy. Na wierzchu układa się kurczaka oraz krojone pomidory. Tak przygotowaną formę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Pod koniec pieczenia wierzch dania posypuje się startym żółtym serem i dopieka jeszcze około 10 minut. W tym czasie ser apetycznie się roztopi.

Przepis na kurczaka salsa

  • To prosty przepis na pyszny i sycący obiad z niedrogich składników, które są łatwo dostępne.
  • Danie robi się szybko. Można przygotować je wcześniej, wstawić do lodówki, a kiedy przyjdzie głód, wstawić do piekarnika. Po 30 minutach pyszny obiad jest gotowy.
  • Najlepszy będzie starty ser cheddar, który przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia.
  • Zamiast krojonych pomidorów z puszki można użyć gotowej meksykańskiej salsy, która jest w sklepach.
  • Upieczone piersi kurczaka można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak kolendra czy natka pietruszki.
  • Danie będzie się ciekawie prezentować z pokrojonym w kostkę awokado.
  • Można użyć ulubionej odmiany ryżu. Kurczak pysznie smakuje nie tylko z ryżem jaśminowym, ale i z basmati, brązowym czy dzikim. Sprawdzi się również komosa ryżowa.
  • Ci, który lubią pikantne smaki, mogą dodać więcej mielonego chili lub dodać drobno posiekaną świeżą papryczkę.
  • Potrawę wzbogać inne warzywa jak cukinia, papryka, pieczarki, oliwki czy bataty.
  • W ten sam sposób można przygotować udka kurczaka lub filet z łososia.

SKŁADNIKI

  • 4 małe piersi kurczaka
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie przyprawy przesypać do miseczki i wymieszać.
  • Piersi kurczaka lekko rozbić, skropić oliwą z oliwek, posypać połową wymieszanych przypraw i dokładnie natrzeć. Odstawić.
    Do formy do zapiekania przełożyć ryż, czerwoną fasolę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem oraz połową mieszanki przypraw i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kurczaka, a na nim krojone pomidory wymieszane i pozostałą mieszanką przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia piersi kurczaka posypać startym żółtym serem. W tym czasie ser powinien się roztopić.
  • Podawać ze świeżymi ziołami, awokado lub chrupiącą surówką.
Kuchnia meksykańska: Fajita
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej