Kurczak po seczuańsku z ryżem - polski sposób na chiński obiad

Kurczak po seczuańsku z ryżem
Autor: Shutterstock Kurczak po seczuańsku podany z ryżem.
łatwy
45 min
4

Kurczak po seczuańsku to jedno z flagowych dań kuchni chińskiej. To niezwykle aromatyczne i smaczne danie nie powinno sprawić trudności nawet niewprawnemu kucharzowi, bo jest łatwe  w wykonaniu. Sos można przygotować w czasie, gdy ryż dochodzi w oddzielnym garnku.

SKŁADNIKI

  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 suszone chili
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki sosu sojowego o zmniejszonej zawartości soli
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • sezam
  • 1 szklanka ryżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować na sypko.
  • Imbir i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
  • Papryki umyć, oczyścić z ziaren pokroić w kostkę lub paski.
  • Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem i wrzucić do woreczka strunowego razem z 2 łyżkami skrobi.
  • Wstrząsnąć woreczkiem, aby skrobia pokryła wszystkie kawałki kurczaka, wyjąć mięso z woreczka i strząsnąć nadmiar mąki.
  • W garnku rozgrzać olej rzepakowy, dość sporo - minimum 3-4 cm od dna.  Na gorący tłuszcz wrzucić kurczaka, smażyć na złoto - ok 7-10 min.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim czosnek i imbir. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, a po 5 minutach suszone chili. Smaż jeszcze minutę i zdejmij z ognia.
  • W rondelku wymieszać sos sojowy, ocet, sos chili i olej arachidowy, dodaj pozostałą skrobię, dokładnie rozprowadź i podgrzewaj  ok. 5 min aż sos zgęstnieje.
  • Połączyć kurczaka z warzywami i sosem, wymieszać, podawać z ryżem, opuszyć ziarnami sezamu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej