Kurczak po seczuańsku z ryżem - polski sposób na chiński obiad
2021-10-22

łatwy
45 min
4
Kurczak po seczuańsku to jedno z flagowych dań kuchni chińskiej. To niezwykle aromatyczne i smaczne danie nie powinno sprawić trudności nawet niewprawnemu kucharzowi, bo jest łatwe w wykonaniu. Sos można przygotować w czasie, gdy ryż dochodzi w oddzielnym garnku.
SKŁADNIKI
- 500-600 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 suszone chili
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki sosu sojowego o zmniejszonej zawartości soli
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- sezam
- 1 szklanka ryżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować na sypko.
- Imbir i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
- Papryki umyć, oczyścić z ziaren pokroić w kostkę lub paski.
- Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem i wrzucić do woreczka strunowego razem z 2 łyżkami skrobi.
- Wstrząsnąć woreczkiem, aby skrobia pokryła wszystkie kawałki kurczaka, wyjąć mięso z woreczka i strząsnąć nadmiar mąki.
- W garnku rozgrzać olej rzepakowy, dość sporo - minimum 3-4 cm od dna. Na gorący tłuszcz wrzucić kurczaka, smażyć na złoto - ok 7-10 min.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim czosnek i imbir. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, a po 5 minutach suszone chili. Smaż jeszcze minutę i zdejmij z ognia.
- W rondelku wymieszać sos sojowy, ocet, sos chili i olej arachidowy, dodaj pozostałą skrobię, dokładnie rozprowadź i podgrzewaj ok. 5 min aż sos zgęstnieje.
- Połączyć kurczaka z warzywami i sosem, wymieszać, podawać z ryżem, opuszyć ziarnami sezamu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne