Kurczak po indyjsku - aromatyczne kąski z kurczaka pieczone na grillu lub w piekarniku
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Na grillu można przygotować nie tylko kiełbaskę czy kawałek karkówki, ale wiele oryginalnych i lekkich dań. Polecamy dziś przykład znakomitego kurczaka po indyjsku. Niezwykle aromatyczna marynata sprawia, że kurczak przygotowany w ten sposób ma bardzo bogaty smak i urzeka zapachem. Kurczaka po indyjsku można przygotować również na patelni grillowej lub w piekarniku - będzie równie smaczny.
Polecamy także inne dania inspirowane kuchnią indyjską:
Kurczak tikka masala - sprawdzony przepis na kurczaka w indyjskim stylu
Potrawka z czerwonej fasoli: przepis na indyjskie Rajma Masala
Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie
SKŁADNIKI
- 12 pałek z kurczaka
- olej w sprayu
- Marynata:
- 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki śmietany
- 1/4 szklanki ostrego sosu chili
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 1/4 pęczka posiekanej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym i dość szerokim naczyniu połącz wszystkie składniki (oczywiście bez oleju w sprayu!). Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- W tak przygotowanej marynacie zamocz mięso. Wymieszaj, by każdy kawałek był zamoczony.
- Wstaw mięso do lodówki najlepiej na 24 godziny, minimalnie na 8.
- Kiedy mięso porządnie przejdzie marynatą, rozgrzej grilla, płytę do pieczenia popryskaj lekko olejem.
- Piecz kurczaka z każdej strony po 6-8 minut.