Kurczak po indyjsku - aromatyczne kąski z kurczaka pieczone na grillu lub w piekarniku

2021-03-29
Grillowany kurczak po indyjsku - aromatyczne kąski z kurczaka pieczone na grillu
Autor: Shutterstock Grillowany kurczak po indyjsku to danie niezwykle aromatyczne i pikantne.
łatwy
20 min
4

Na grillu można przygotować nie tylko kiełbaskę czy kawałek karkówki, ale wiele oryginalnych i lekkich dań. Polecamy dziś przykład znakomitego kurczaka po indyjsku. Niezwykle aromatyczna marynata sprawia, że kurczak przygotowany w ten sposób ma bardzo bogaty smak i urzeka zapachem. Kurczaka po indyjsku można przygotować również na patelni grillowej lub w piekarniku - będzie równie smaczny.

 

Polecamy także inne dania inspirowane kuchnią indyjską:

Kurczak tikka masala - sprawdzony przepis na kurczaka w indyjskim stylu

SKŁADNIKI

  • 12 pałek z kurczaka
  • olej w sprayu
  •  
  • Marynata:
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki ostrego sosu chili
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 1/4 pęczka posiekanej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym i dość szerokim naczyniu połącz wszystkie składniki (oczywiście bez oleju w sprayu!). Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  • W tak przygotowanej marynacie zamocz mięso. Wymieszaj, by każdy kawałek był zamoczony.
  • Wstaw mięso do lodówki najlepiej na 24 godziny, minimalnie na 8.
  • Kiedy mięso porządnie przejdzie marynatą, rozgrzej grilla, płytę do pieczenia popryskaj lekko olejem.
  • Piecz kurczaka z każdej strony po 6-8 minut.