Cytryna z imbirem do słoika: łatwy przepis na zdrowy syrop do herbaty
Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Masala z warzyw najlepiej podać z chlebkiem naan.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kuchnia indyjska bazuje na daniach wegetariańskich. Aromatycznych, bogato przyprawionych. Zapraszamy na kulinarną podróż do Indii. Podajemy przepis na pachnącą orientem masalę z warzyw. Smacznego!
Składniki
2 cukinie
2 marchewki
125 g fasolki szparagowej
450 g białej kapusty
225 g zielonego groszku
225 g pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
10 ząbków czosnku
1 mały korzeń imbiru
5 zielonych chilli
2 łyżeczki nasion gorczycy
2 łyżeczki nasion kminu
2 łyżeczki owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 mały pęczek świeżej kolendry
7 łyżek oleju
ok. 1/4 szklanki wody
Przygotowanie krok po kroku:
Cukinie i marchewki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj. Fasolkę przytnij na końcach, potnij na 2-3 części. Kapustę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Czosnek oraz imbir obierz, następnie posiekaj, rozgnieć lub zetrzyj na tarce. Usuń nasiona z chilli, posiekaj drobno miąższ.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż nasiona gorczycy, kminu, owoce kolendry, chilli. Dodaj szybko czosnek, cebulę, imbir i kurkumę. Uważa, by nasiona się nie przypaliły.
Gdy cebula zmięknie, dorzuć pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) i świeżą kolendrę. Smaż kilka minut, by nieco zmiękły.
Dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty. Następnie zmniejsz ogień, dorzuć przecier pomidorowy, wlej wodę. Uduś warzywa do miękkości.
Serwuj danie z dodatkiem ryżu, posypane listkami kolendry.