Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie

Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Masala z warzyw najlepiej podać z chlebkiem naan.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuchnia indyjska bazuje na daniach wegetariańskich. Aromatycznych, bogato przyprawionych. Zapraszamy na kulinarną podróż do Indii. Podajemy  przepis na pachnącą orientem masalę z warzyw. Smacznego!

Składniki

  • 2  cukinie

  • 2 marchewki

  • 125 g fasolki szparagowej

  • 450 g białej kapusty

  • 225 g zielonego groszku

  • 225 g pomidorów

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 cebula

  • 10 ząbków czosnku

  • 1 mały korzeń imbiru

  • 5 zielonych chilli

  • 2 łyżeczki nasion gorczycy

  • 2 łyżeczki nasion kminu

  • 2 łyżeczki owoców kolendry

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 1 mały pęczek świeżej kolendry

  • 7 łyżek oleju

  • ok. 1/4 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie i marchewki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj. Fasolkę przytnij na końcach, potnij na 2-3 części. Kapustę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Czosnek oraz imbir obierz, następnie posiekaj, rozgnieć lub zetrzyj na tarce. Usuń nasiona z chilli, posiekaj drobno miąższ.

  • Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż nasiona gorczycy, kminu, owoce kolendry, chilli. Dodaj szybko czosnek, cebulę, imbir i kurkumę. Uważa, by nasiona się nie przypaliły.

  • Gdy cebula zmięknie, dorzuć pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) i świeżą kolendrę. Smaż kilka minut, by nieco zmiękły.

  • Dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty. Następnie zmniejsz ogień, dorzuć przecier pomidorowy, wlej wodę. Uduś warzywa do miękkości.

  • Serwuj danie z dodatkiem ryżu, posypane listkami kolendry.

Ocena: 2,7