Kurczak po cajuńsku, czyli w pikantnym stylu z Luizjany

Kurczak po cajuńsku, czyli w pikantnym  stylu z Luizjany
Autor: Shutterstock Tak przyrządzony kurczak jest bardzo aromatyczny i smakowity
łatwy
25 min
4

Kurczak po cajuńsku to wyjątkowo łatwe do przygotowania danie, którego całym sekretem jest  mieszanka przypraw cajun  - pikantna i aromatyczna. Kremowy sos dodaje daniu wdzięku. Tak przygotowanego kurczaka klasycznie podaje się z ryżem, ja proponuję zastąpić go czasami makaronem orzo.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mieszanki przypraw cajun
  • makaron typu orzo ugotowany zgodnie z instrukcją z opakowania
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalne)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pomidory (mogą być np. śliwkowe)
  • posiekana świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować mieszankę przypraw cajun: w równych proporcjach (np. po 1 łyżeczce) wymieszać: sól, suszony czosnek, suszoną cebulę, mieloną słodką paprykę, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobinę sproszkowanej ostrej papryki.
  • Piersi przekroić wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypać je solą i pieprzem z obu stron. Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać kurczaka z marynatą.
  • Rozgrzać patelnię i podsmażyć piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku. 
  • Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie podsmażyć mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodać skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszając gotować na wolnym ogniu ok. 2 minuty po czym dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do sosu dodać makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać kurczaka polanego sosem,  z drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej