Kurczak po cajuńsku, czyli w pikantnym stylu z Luizjany
2022-09-27
łatwy
25 min
4
Kurczak po cajuńsku to wyjątkowo łatwe do przygotowania danie, którego całym sekretem jest mieszanka przypraw cajun - pikantna i aromatyczna. Kremowy sos dodaje daniu wdzięku. Tak przygotowanego kurczaka klasycznie podaje się z ryżem, ja proponuję zastąpić go czasami makaronem orzo.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mieszanki przypraw cajun
- makaron typu orzo ugotowany zgodnie z instrukcją z opakowania
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalne)
- sól i pieprz do smaku
- 2 pomidory (mogą być np. śliwkowe)
- posiekana świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować mieszankę przypraw cajun: w równych proporcjach (np. po 1 łyżeczce) wymieszać: sól, suszony czosnek, suszoną cebulę, mieloną słodką paprykę, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobinę sproszkowanej ostrej papryki.
- Piersi przekroić wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypać je solą i pieprzem z obu stron. Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać kurczaka z marynatą.
- Rozgrzać patelnię i podsmażyć piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku.
- Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie podsmażyć mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodać skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszając gotować na wolnym ogniu ok. 2 minuty po czym dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
- Do sosu dodać makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać kurczaka polanego sosem, z drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne