Kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym: idealny obiad na niedzielę

Kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym: idealny obiad na niedzielę
Autor: Shutterstock.com Pieczony kurczak z czosnkiem i ziołami w brytfannie
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym to idealny pomysł na niedzielny obiad. Wystarczy kurczak przyprawić i wstawić do piekarnika na 90 minut przed posiłkiem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Po prostu pycha!

Jak długo piec kurczaka?

Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi tuszki. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.

Jak przygotować kurczaka do pieczenia?

Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać mu ciekawszy smak, możemy przed pieczeniem (co najmniej na godzinę przed, ale można także zrobić to w przeddzień, aby kurczak się dobrze przemacerował) posmarować go na zewnątrz i w środku specjalną marynatą do kurczaka, a tuszkę nafaszerować, wkładając np. główkę czosnku. Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, aby podczas pieczenia ładnie się ułożyły.

Jak piec kurczaka?

Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Po 15-20 minutach kurczaka smarujemy olejem. Po kolejnych 20-30 minutach polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. W ten sposób skórka nie będzie wysuszona i ładnie się zrumieni.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 80 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu, pokruszonego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna pokrojona na plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczak natrzeć solą. 
  • Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem, pieprzem i rozmarynem. 
  • Masłem natrzeć skórę kurczaka. 
  • Kurczaka ułożyć w brytfannie na plasterkach cytryny. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC).
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej