Kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym: idealny obiad na niedzielę
Dieta bezglutenowa
Kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym to idealny pomysł na niedzielny obiad. Wystarczy kurczak przyprawić i wstawić do piekarnika na 90 minut przed posiłkiem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Po prostu pycha!
Jak długo piec kurczaka?
Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi tuszki. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.
Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać mu ciekawszy smak, możemy przed pieczeniem (co najmniej na godzinę przed, ale można także zrobić to w przeddzień, aby kurczak się dobrze przemacerował) posmarować go na zewnątrz i w środku specjalną marynatą do kurczaka, a tuszkę nafaszerować, wkładając np. główkę czosnku. Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, aby podczas pieczenia ładnie się ułożyły.
Jak piec kurczaka?
Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Po 15-20 minutach kurczaka smarujemy olejem. Po kolejnych 20-30 minutach polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. W ten sposób skórka nie będzie wysuszona i ładnie się zrumieni.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 80 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka różowego pieprzu, pokruszonego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 cytryna pokrojona na plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczak natrzeć solą.
- Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem, pieprzem i rozmarynem.
- Masłem natrzeć skórę kurczaka.
- Kurczaka ułożyć w brytfannie na plasterkach cytryny.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC).