Kurczak pieczony doskonały [długo marynowany]

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
Kurczak pieczony doskonały [długo marynowany]
Autor: Shutterstock Kurczak pieczony długo marynowany
łatwy
15 min
4

To jest dopiero kurczak pieczony! Doskonały smak zawdzięcza długiemu działaniu marynaty (24 godziny przed pieczeniem). Koniecznie wypróbuj ten przepis! Takiego kurczaka pieczonego możesz podać zarówno na co dzień jak i od święta.

SKŁADNIKI

  • 5 połówek piersi kurczaka (bez skóry)
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 4-6 łyżek posiekanej świeżej mięty
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka soli gruboziarnistej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanego (lub startego) świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki przyprawy chili
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka opłucz w zimnej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą oraz sokiem z cytryny.
  • Zmieszaj dokładnie pozostałe składniki i nimi również natrzyj mięso kurczaka. Włóż do zamykanego naczynia (najlepiej ceramicznego lub szklanego z pokrywą) i wstaw do lodówki na około 24 godziny.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia folia aluminiową. Możesz ją wysmarować olejem (najlepiej rzepakowym). Przełóż piersi kurczaka na blachę i piecz około 35 minut.
Mirosława Kopoczek