Kurczak pieczony doskonały [długo marynowany]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
To jest dopiero kurczak pieczony! Doskonały smak zawdzięcza długiemu działaniu marynaty (24 godziny przed pieczeniem). Koniecznie wypróbuj ten przepis! Takiego kurczaka pieczonego możesz podać zarówno na co dzień jak i od święta.
SKŁADNIKI
- 5 połówek piersi kurczaka (bez skóry)
- szklanka jogurtu naturalnego
- 4-6 łyżek posiekanej świeżej mięty
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka soli gruboziarnistej
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanego (lub startego) świeżego imbiru
- ½ łyżeczki curry
- ½ mielonego kminku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki przyprawy chili
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka opłucz w zimnej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą oraz sokiem z cytryny.
- Zmieszaj dokładnie pozostałe składniki i nimi również natrzyj mięso kurczaka. Włóż do zamykanego naczynia (najlepiej ceramicznego lub szklanego z pokrywą) i wstaw do lodówki na około 24 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia folia aluminiową. Możesz ją wysmarować olejem (najlepiej rzepakowym). Przełóż piersi kurczaka na blachę i piecz około 35 minut.