Kurczak nabity w butelkę, czyli jak upiec kurczaka na piwie
2022-08-05
łatwy
15 min
4
Każda okazja jest dobra, by przyrządzić kurczaka nabitego w butelkę, czyli kurczaka na piwie. Tak upieczony kurczak ma idealnie przypieczoną skórkę, a w środku jest mięciutki i na dodatek przesiąknięty piwnym aromatem.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak (około 1,5 kg, nie więcej!)
- 1 butelka jasnego piwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziołowego i czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli lubisz)
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść i umyj kurczaka. Wymieszaj pieprz ziołowy i czarny, paprykę, imbir, rozgnieciony czosnek i sól z trzema łyżkami oliwy. Tak przygotowanymi ziołami natrzyj kurczaka z zewnątrz i w środku.
- Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, pozostań przy dużej ilości słodkiej papryki, soli, czosnku i oliwie. Odstaw na około 1 godzinę. W tym czasie wyszoruj butelkę z piwem i koniecznie pozbądź się naklejki.
- Gdy minie godzina odkąd marynujesz kurczaka w przyprawach, otwórz piwo i na butelkę nasadź kurczaka tak, żeby szyjka od butelki wystawała ponad nim.
- Butelkę z kurczakiem ustaw w żaroodpornym naczyniu i wstaw razem do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 1 godziny i 20–30 minut.
- Przez ten czas do piekarnika nie musisz nawet zaglądać. Gdy piwo w butelce podgrzeje się, wypływa po troszeczku na kurczaka, a to sprawia, że jego skórka pięknie się podpieka, mięso nie wysycha, a danie nabiera wspaniałego aromatu.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Galeria: Udka i podudzia z kurczaka – 10 sprawdzonych przepisów