Kurczak Mojo, czyli kurczak po kubańsku

Kurczak Mojo, czyli kurczak po kubańsku
Autor: Shutterstock Aromatyczny i soczysty kurczak po kubańsku, czyli kurczak Mojo
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak Mojo, czyli kurczak po kubańsku jest niezwykle aromatyczny, co bardzo służy jego delikatnemu w smaku mięsu. Po upieczeniu mięso jest bardzo soczyste, dzięki dodatkowi soku z cytrusów. Kubański sposób przyrządzania kurczaka zmienia go w prawdziwą ucztę.

Zobacz TOP 10 naszych przepisów na udka i podudzia kurczaka

SKŁADNIKI

  • 1 średni kurczak
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • sok z ⅓ limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • skórka z 1 limonki
  • ½ łyżki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki
  • Salsa z ananasa i awokado
  • ½ awokado
  • 120 g ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos Mojo. Sok pomarańczowy, sok z limonki, czosnek, kolendrę, skórkę z limonki, kminek, oregano, sól i czarny mielony pieprz blenduj przez 10 sekund. Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj przez 5 sekund, aby składniki się połączyły.
  • Umytego i osuszonego kurczaka umieść w naczyniu, w którym się będzie marynował. Dodaj do niego posiekaną cebulę i zalej całość połową sosu Mojo. Dokładnie natrzyj mięso sosem, przykryj naczynie folią spożywczą i marynuj w lodówce przez 3 godziny. Odłóż pozostałą połowę sosu Mojo do późniejszego użycia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperaturze 180ºC.  Zamarynowanego kurczaka i cebulę umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika wraz z sosem, w którym się marynował.
  • Piecz w 180 C przez 35-40 minut.
  • Salsa z ananasów i awokado: w międzyczasie posiekaj ananasa, awokado i pomidorki koktajlowe na małe kawałki i włóż je do małej miski. Dodaj pozostałą połowę sosu Mojo i wymieszaj. Salsa gotowa.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej