Kurczak Mojo, czyli kurczak po kubańsku
2022-09-23
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak Mojo, czyli kurczak po kubańsku jest niezwykle aromatyczny, co bardzo służy jego delikatnemu w smaku mięsu. Po upieczeniu mięso jest bardzo soczyste, dzięki dodatkowi soku z cytrusów. Kubański sposób przyrządzania kurczaka zmienia go w prawdziwą ucztę.
Zobacz TOP 10 naszych przepisów na udka i podudzia kurczaka
SKŁADNIKI
- 1 średni kurczak
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- sok z ⅓ limonki
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
- skórka z 1 limonki
- ½ łyżki kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona na ćwiartki
- Salsa z ananasa i awokado
- ½ awokado
- 120 g ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos Mojo. Sok pomarańczowy, sok z limonki, czosnek, kolendrę, skórkę z limonki, kminek, oregano, sól i czarny mielony pieprz blenduj przez 10 sekund. Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj przez 5 sekund, aby składniki się połączyły.
- Umytego i osuszonego kurczaka umieść w naczyniu, w którym się będzie marynował. Dodaj do niego posiekaną cebulę i zalej całość połową sosu Mojo. Dokładnie natrzyj mięso sosem, przykryj naczynie folią spożywczą i marynuj w lodówce przez 3 godziny. Odłóż pozostałą połowę sosu Mojo do późniejszego użycia.
- Rozgrzej piekarnik do temperaturze 180ºC. Zamarynowanego kurczaka i cebulę umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika wraz z sosem, w którym się marynował.
- Piecz w 180 C przez 35-40 minut.
- Salsa z ananasów i awokado: w międzyczasie posiekaj ananasa, awokado i pomidorki koktajlowe na małe kawałki i włóż je do małej miski. Dodaj pozostałą połowę sosu Mojo i wymieszaj. Salsa gotowa.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne