Kurczak miodowo-czosnkowy - niebanalny przepis na zwykłego kurczaka
2022-09-20
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak miodowo-czosnkowy to jedno z tych dań, które na stałe wpisują się do domowego menu. Łatwy do przygotowania, składniki kupimy w każdym sklepie, smakuje wybornie i ma to coś. Polecamy na szybki obiad w azjatyckim stylu kurczaka w miodzie i czosnku. To danie z wyrazistym twistem, które z pewnością polubicie.
SKŁADNIKI
- 400 g drobiowego mięsa
- 2-3 cebule
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 3 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- szczypta soli
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Kurczaka pokroić w jednakowe co do wielkości kawałki i wrzucić na tłuszcz.
- Smażyć 5-10 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa) na dość silnym ogniu, mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić.
- Cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Dorzucić do mięsa, smażyć ok. 3 minuty.
- Dodać pokrojony w plasterki lub kostkę czosnek. Wszystko wymieszać, a następnie dodać miód i sos sojowy oraz ½ szklanki wody. Wymieszać, zmniejszyć ogień i chwilkę podusić.
- Z odrobiną wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią sos. Sprawdzić czy danie jest odpowiednio słodkie, słone i w razie potrzeby dodać sól lub sos sojowy albo miód.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne