Kurczak miodowo-czosnkowy - niebanalny przepis na zwykłego kurczaka

Kurczak miodowo-czosnkowy
Autor: Shutterstock Kurczaka miodowo-czosnkowego zrobisz bardzo szybko - w czasie potrzebnym do ugotowania ryżu
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak miodowo-czosnkowy to jedno z tych dań, które na stałe wpisują się do domowego menu. Łatwy do przygotowania, składniki kupimy w każdym sklepie, smakuje wybornie i ma to coś. Polecamy na szybki obiad w azjatyckim stylu kurczaka w miodzie i czosnku. To danie z wyrazistym twistem, które z pewnością polubicie.

SKŁADNIKI

  • 400 g drobiowego mięsa
  • 2-3 cebule
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Kurczaka pokroić w jednakowe co do wielkości kawałki i wrzucić na tłuszcz.
  • Smażyć 5-10 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa) na dość silnym ogniu, mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić.
  • Cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Dorzucić do mięsa, smażyć ok. 3 minuty.
  • Dodać pokrojony w plasterki lub kostkę czosnek. Wszystko wymieszać, a następnie dodać miód i sos sojowy oraz ½ szklanki wody. Wymieszać, zmniejszyć ogień i chwilkę podusić.
  • Z odrobiną wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią sos. Sprawdzić czy danie jest odpowiednio słodkie, słone i w razie potrzeby dodać sól lub sos sojowy albo miód.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej