Kurczak meksykański w sosie czekoladowym (mole)
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Wypróbuj przepis na kurczaka w sosie mole! Tradycyjny sos mole pochodzi z Meksyku i przygotowywany jest w każdym rejonie tego kraju w nieco inny sposób. Najbardziej znany – sos mole poblano – zawdzięcza swoją nazwę regionowi Puebla w centralnym Meksyku. Tam przyrządzany jest z gorzkiej czekolady oraz między innymi kilku gatunków papryczki chili. Najczęściej podawany jest właśnie do kurczaka lub indyka. Także i my, choć nie mamy dostępu do tylu rodzajów papryczki chili, możemy przygotować w domu sos mole. Oto propozycja Piotra Murawskiego, szefa kucharza Knorr.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
- 4-5 udek z kurczaka (bez kości)
- 1 tabliczka czekolady 70% kakao
- 1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
- 1 szklanka coli
- 1 sztuka czerwonej papryczki chili
- 1 sztuka zielonej papryczki chili
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.
- Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.
- Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu.
- Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.
- Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni C ok. 40 minut.
- Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.