Jalfrezi z kurczaka: pikantna potrawka drobiowa po indyjsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jalfrezi z kurczaka to danie ze smażonego mięsa w towarzystwie cebuli, papryki i pomidorów. Danie powstało w czasach brytyjskiego panowania w Indiach. W ten sposób zagospodarowywano nadwyżki mięsa pozostałego po wystawnych przyjęciach. Dzisiaj jalfrezi gotuje się ze świeżego mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać wcześniej upieczone lub ugotowane mięso.
Polecamy również przepis na: Kurczak tikka masala - najlepszy kurczak po indyjsku
SKŁADNIKI
- 1/2 kilograma mięsa z kurczaka lub 2 kurze nogi
- 2 średnie cebule
- 2 zielone papryczki chili
- 1 zielona papryka
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 rozgniecione ząbki czosnku i utarty dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- pęczek świeżych listków kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 3cm.
- Jedną cebulę, dwa pomidory oraz papryczki chili drobno siekamy.
- Pokrojone mięso mieszamy z solą i kurkumą.
- Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebule i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i papryczki chili, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy posiekane pomidory i mieszając smażymy, aż odparuje z nich woda.
- Dodajemy sproszkowany kmin i kolendrę, a następnie mięso kurczaka.
- Smażymy mieszając, aż kurczak nabierze złotego koloru.
- Dodajemy jogurt rozmieszany z wodą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko przez około 10 minut.
- Zieloną paprykę kroimy w podłużne paski, pomidor w kostkę, a cebulę w wąskie „piórka”.
- Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy Garam Masala, mieszamy.
- Podsmażone warzywa dodajemy do kurczaka.
- Wszystko smażymy jeszcze razem przez kilka minut, w razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru.
- Posypujemy natką kolendry i podajemy z gotowanym ryżem.