Kurczak duszony z fasolą w sosie pomidorowym: przepis na danie jednogarnkowe palce lizać

Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym jest daniem łatwym w przygotowaniu, a do tego przepysznym. To jedno z moich ulubionych dań kuchni Północnych Włoch. Pożywne, obfite danie jednogarnkowe palce lizać
Wskazówki jak przygotować kurczaka duszonego z fasolą w sosie pomidorowym:
Mięso. W tym przepisie można wykorzystać zarówno nóżki kurczaka, jak i udka kurczęce. Również udka filetowane, czyli pozbawione skóry i kości. Można także użyć samych skrzydełek. To bardzo elastyczny przepis pochodzący z włoskiej kuchni rustykalnej, gdzie nic się nie marnuje.
Fasola. Można użyć każdego rodzaju fasoli w puszce. Oczywiście po osączeniu :-) Można także ugotować suchą, wcześniej namoczoną fasolę. Lub dodać ciecierzycy.
Zioła. Dominującym ziołem w tym przepisie jest rozmaryn o żywicznym, leśnym zapachu. Ale równie pyszne, choć oczywiście inne w smaku będzie danie przyprawione cząbrem, majerankiem, bazylią. Wypróbuj różne pomysły.
SKŁADNIKI
- 3 nóżki kurczaka, tzw. tylne ćwiartki (przeczytaj również uwagi pod przepisem)
- 6 skrzydełek kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa lub olej
- 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 3 szklanki (750 ml) gotowego sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
- 1 puszka (425 g) białej fasoli, odsączonej
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub 1,5 łyżeczki suszonego
- 2 łyżki (25 g) startego parmezanu
- 1 bochenek chleba do wylizania garnka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym. Przypraw równomiernie z obu stron solą i pieprzem.
- Wlej 2 łyżki oliwy na dużą, głęboką patelnię i umieść na średnim ogniu. Gdy olej zacznie migotać, dodaj kurczaka i smaż około 6-8 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Staraj się nie przewracać mięsa. Wiem, to trudne, ale daj czas na zrumienienie.
- Odwróć kurczaka i dodaj na patelnię cebulę i czosnek, mieszając, aby obtoczyć z sokami z patelni. Gotuj 2 lub 3 minuty, aż cebula zmięknie.
- Dodaj przecier pomidorowy, fasolę, rozmaryn i 1/2 łyżeczki soli na patelnię, zdrapując wszelkie przyrumienione kawałki z dna patelni. Przykryj i zmniejsz ogień. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 10 minut, aby sos się zagęścił. Na koniec wsyp starty parmezanem i zamieszaj.
- Podaj ze świeżym chlebem.