Kurczak duszony z fasolą w sosie pomidorowym: przepis na danie jednogarnkowe palce lizać

Kurczak duszony z fasolą w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Soczyste nóżki i skrzydełka kurczaka duszone z fasolą w sosie pomidorowym z rozmarynem
łatwy
20 min
4

Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym jest daniem łatwym w przygotowaniu, a do tego przepysznym. To jedno z moich ulubionych dań kuchni Północnych Włoch.  Pożywne, obfite danie jednogarnkowe palce lizać

Wskazówki jak przygotować kurczaka duszonego z fasolą w sosie pomidorowym:

Mięso. W tym przepisie można wykorzystać zarówno nóżki kurczaka, jak i udka kurczęce. Również udka filetowane, czyli pozbawione skóry i kości. Można także użyć samych skrzydełek. To bardzo elastyczny przepis pochodzący z włoskiej kuchni rustykalnej, gdzie nic się nie marnuje. 

Fasola. Można użyć każdego rodzaju fasoli w puszce. Oczywiście po osączeniu :-) Można także ugotować suchą, wcześniej namoczoną fasolę. Lub dodać ciecierzycy. 

Zioła. Dominującym ziołem w tym przepisie jest rozmaryn o żywicznym, leśnym zapachu. Ale równie pyszne, choć oczywiście inne w smaku będzie danie przyprawione cząbrem, majerankiem, bazylią. Wypróbuj różne pomysły. 

SKŁADNIKI

  • 3 nóżki kurczaka, tzw. tylne ćwiartki (przeczytaj również uwagi pod przepisem)
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa lub olej
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 3 szklanki (750 ml) gotowego sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka (425 g) białej fasoli, odsączonej
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub 1,5 łyżeczki suszonego
  •  2 łyżki (25 g) startego parmezanu
  • 1 bochenek chleba do wylizania garnka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym. Przypraw równomiernie z obu stron solą i pieprzem.
  • Wlej 2 łyżki oliwy na dużą, głęboką patelnię i umieść na średnim ogniu. Gdy olej zacznie migotać, dodaj kurczaka i smaż około 6-8 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Staraj się nie przewracać mięsa. Wiem, to trudne, ale daj czas na zrumienienie.
  • Odwróć kurczaka i dodaj na patelnię cebulę i czosnek, mieszając, aby obtoczyć z sokami z patelni. Gotuj 2 lub 3 minuty, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj przecier pomidorowy, fasolę, rozmaryn i 1/2 łyżeczki soli na patelnię, zdrapując wszelkie przyrumienione kawałki z dna patelni. Przykryj i zmniejsz ogień. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 10 minut, aby sos się zagęścił. Na koniec wsyp starty parmezanem i zamieszaj. 
  • Podaj ze świeżym chlebem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej