Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku to łatwy sposób na wyborne danie obiadowe. Przygotowanie kurczaka duszonego w śmietanie jest niezwykle proste. I wbrew pozorom całkiem szybkie. Soczyste kawałki kurczaka i aksamitny sos idealnie pasują do ryżu lub kaszy.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka
- 8 skrzydełek
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 200 ml śmietany 30%
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek koperku
- olej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nogi kurczaka podzielić na udka i podudzia.
- W szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać kawałki kurczaka. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z rondla i odstawić.
- Do rondla dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, wlać śmietanę oraz 0,5 szklanki wody, włożyć usmażone kawałki kurczaka.
- Dusić 20 minut, ewentualnie w miarę parowania potrawy w trakcie gotowania, dolać nieco wody.
- Na koniec dodać sok z cytryny i posiekany koperek, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z ryżem lub kaszą.