Kurczak duszony po myśliwsku

2021-03-29
Kurczak duszony po myśliwsku
Autor: Shutterstock Kurczak duszony po myśliwsku w pysznym sosie.
łatwy
30 min
4

Smażony kurczak w towarzystwie niezwykle aromatycznego sosu myśliwskiego na bazie słodkiego wina pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy gdy spodziewamy się gości. Podajemy prosty przepis na kurczaka po myśliwsku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków kurczaka
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki oleju
  • 5 łyżek słodkiego, białego wina
  • 2/3 szklanki sosu myśliwskiego
  • 1 łyżka siekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usmażyć kurczaka w maśle zmieszanym z olejem, gdy będzie miękki zdjąć z patelni.
  • Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać wino i zredukować płyn o połowę.
  • Dodać sos myśliwski, wymieszać, włożyć mięso i gotować jeszcze 5 minut.
  • Kurczaka podawać z sosem i natką.