Kurczak duszony po myśliwsku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smażony kurczak w towarzystwie niezwykle aromatycznego sosu myśliwskiego na bazie słodkiego wina pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy gdy spodziewamy się gości. Podajemy prosty przepis na kurczaka po myśliwsku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 kawałków kurczaka
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki oleju
- 5 łyżek słodkiego, białego wina
- 2/3 szklanki sosu myśliwskiego
- 1 łyżka siekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usmażyć kurczaka w maśle zmieszanym z olejem, gdy będzie miękki zdjąć z patelni.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać wino i zredukować płyn o połowę.
- Dodać sos myśliwski, wymieszać, włożyć mięso i gotować jeszcze 5 minut.
- Kurczaka podawać z sosem i natką.