Kurczak cesarza na szybki obiad. Znakomity z ryżem lub makaronem

Kurczak cesarza
Autor: Shutterstock Kurczak cesarza to świetne danie obiadowe w azjatyckim stylu.
łatwy
30 min
4

Kurczak cesarza to filet drobiowy podany w aromatycznym sosie. Lekko pikantny smak z azjatycką nuta i przyjemną, aksamitna konsystencją sosu sprawiają, że danie to smakuje każdemu. Do kurczaka cesarza można podać ryż lub dowolny makaron. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała czerwona ostra papryczka
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 6 łyżek śmietanki 30 lub 36%
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, selera pokroić w kostkę.
  • Czosnek i papryczkę oczyścić i posiekać drobniutko.
  • Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs. Osuszyć, oprószyć skrobią ziemniaczaną.
  • Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim kurczaka.
  • Dodać cebule i selera, zeszklić. Smażyć razem kilka minut.
  • Dodać keczup, podlać wrzątkiem, przyprawić, przykryć i dusić 10 minut.
  • Na koniec dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze 3-5 minut.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej