Kurczak cesarza na szybki obiad. Znakomity z ryżem lub makaronem
2022-12-12
łatwy
30 min
4
Kurczak cesarza to filet drobiowy podany w aromatycznym sosie. Lekko pikantny smak z azjatycką nuta i przyjemną, aksamitna konsystencją sosu sprawiają, że danie to smakuje każdemu. Do kurczaka cesarza można podać ryż lub dowolny makaron.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała czerwona ostra papryczka
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki wrzątku
- 6 łyżek śmietanki 30 lub 36%
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, selera pokroić w kostkę.
- Czosnek i papryczkę oczyścić i posiekać drobniutko.
- Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs. Osuszyć, oprószyć skrobią ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim kurczaka.
- Dodać cebule i selera, zeszklić. Smażyć razem kilka minut.
- Dodać keczup, podlać wrzątkiem, przyprawić, przykryć i dusić 10 minut.
- Na koniec dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze 3-5 minut.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej