Kuchnia turecka - oryginalny przepis na zapiekankę z warzyw

2021-03-29
Kuchnia turecka - oryginalny przepis na zapiekankę z warzyw
Autor: pixabay.com Pyszne danie z kuchni tureckiej. Zapiekanka z jagnięciny z warzywami.
średni
30 min
4

W oryginalnym przepisie tureckim użyta została jagnięcina, kasza bulgur i okra. Jeśli produkty te są dla nas niedostępne lub ich nie lubimy, możemy je zastąpić innymi lub całkowicie z nich zrezygnować.

SKŁADNIKI

  • 500 g jagnięciny
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 4 zielone papryki
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g bakłażana
  • 200 g cukinii lub kabaczka
  • 75 g okry (ketmi)
  • 10 ząbków czosnku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy na 4 cm kawałki. (Jeśli nie lubimy jagnięciny, możemy zastosować inne np. wołowinę lub mięso z indyka.)
  • Cebule obieramy i siekamy, podobnie jak ziemniaki.
  • Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę.
  • 2 z nich kroimy na ćwiartki, jeden na plastry, które wykorzystamy do udekorowania dania.
  • Pozostałe warzywa kroimy na grube plastry.
  • Na dnie posmarowanego masłem lub oliwą naczynia żaroodpornego układamy mięso, a na nim wymieszane warzywa.
  • Na wierzchu układamy ząbki czosnku, plastry pomidora i natkę pietruszki.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 90 minut.
  • Podajemy na gorąco z ugotowaną kaszą bulgur (można zastąpić ją np. pęczakiem lub z pilavem).