Kuchnia turecka - oryginalny przepis na zapiekankę z warzyw
2021-03-29
średni
30 min
4
W oryginalnym przepisie tureckim użyta została jagnięcina, kasza bulgur i okra. Jeśli produkty te są dla nas niedostępne lub ich nie lubimy, możemy je zastąpić innymi lub całkowicie z nich zrezygnować.
SKŁADNIKI
- 500 g jagnięciny
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory
- 4 zielone papryki
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g bakłażana
- 200 g cukinii lub kabaczka
- 75 g okry (ketmi)
- 10 ząbków czosnku
- duży pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy na 4 cm kawałki. (Jeśli nie lubimy jagnięciny, możemy zastosować inne np. wołowinę lub mięso z indyka.)
- Cebule obieramy i siekamy, podobnie jak ziemniaki.
- Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę.
- 2 z nich kroimy na ćwiartki, jeden na plastry, które wykorzystamy do udekorowania dania.
- Pozostałe warzywa kroimy na grube plastry.
- Na dnie posmarowanego masłem lub oliwą naczynia żaroodpornego układamy mięso, a na nim wymieszane warzywa.
- Na wierzchu układamy ząbki czosnku, plastry pomidora i natkę pietruszki.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 90 minut.
- Podajemy na gorąco z ugotowaną kaszą bulgur (można zastąpić ją np. pęczakiem lub z pilavem).