Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem: przepis na oszczędny obiad
2021-11-15
łatwy
45 min
4
Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem to pyszne danie obiadowe. Najłatwiejszy sposób przyrządzenia to upieczenie w piekarniku. Wystarczy wymieszać, zlepić i gotowe.
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków, ugotowanych i przetartych na puree
- 60 g masła
- 60 ml mleka
- 1 szklanka mrożonego groszku zielonego
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 200 g startego sera żółtego
- 350 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do puree ziemniaczanego dodać 1 białko (żółtko zachować), masło i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać posiekaną zieleniną, starty ser i mrożony groszek, ponownie wymieszać.
- Do surowego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz 1 rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
- Nabierać czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć, na tak powstały placuszek kłaść 1 czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Boki zawinąć i uformować owalny lub okrągły krokiet.
- Krokiety ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec 30-35 minut.