Kremowe ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy przygotowuje się ze składników, które z pozoru może nie do końca do siebie pasują. Efekt tego miksu może jednak zaskoczyć niejednego smakosza. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam to danie, zastanawiałam się, czy dodawać kiełbasę. W końcu jest kurczak, są pieczarki, nieco pora na zaostrzenie smaku. Ostatecznie jednak dodałam i okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Polecamy też:
Przepyszne fileciki z piersi kurczaka zapiekane ze świeżymi pomidorami i serem
Uwodzicielska pierś kurczaka w 30 minut: przepis który woła "Ożeń się ze mną"
Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i żółtym serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 10-15 cm kawałek cienkiej kiełbasy
- 0,5 kg pieczarek
- 2 marchewki
- biała część pora
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki, pora, kiełbasę i marchewkę pokroić w plasterki.
- Pieczarki odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na maśle.
- Kurczaka pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić i obsmażyć na oleju.
- Kiedy kurczak się zrumieni dodać do niego kiełbasę, marchewkę, a po chwili pora.
- Smażyć wszystko razem przez kilka minut, często mieszając.
- Przełożyć do garnka, podlać bulionem, zagotować, podgrzewać aż marchewka się ugotuje.
- Ragout zaprawić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką.
- Na koniec dodać śmietanę i musztardę, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!