Kremowe ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy

Ragout z piersi kurczaka z kiełbasą
Autor: Shutterstock Ragout z piersi kurczaka z kiełbasą to smaczne danie obiadowe.
łatwy
40 min
4

Ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy przygotowuje się ze składników, które z pozoru może nie do końca do siebie pasują. Efekt tego miksu może jednak zaskoczyć niejednego smakosza. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam to danie, zastanawiałam się, czy dodawać kiełbasę. W końcu jest kurczak, są pieczarki, nieco pora na zaostrzenie smaku. Ostatecznie jednak dodałam i okazało się to strzałem w dziesiątkę. 

Polecamy też:

Przepyszne fileciki z piersi kurczaka zapiekane ze świeżymi pomidorami i serem

Uwodzicielska pierś kurczaka w 30 minut: przepis który woła "Ożeń się ze mną"

Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i żółtym serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10-15 cm kawałek cienkiej kiełbasy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki, pora, kiełbasę i marchewkę pokroić w plasterki.
  • Pieczarki odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na maśle.
  • Kurczaka pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić i obsmażyć na oleju.
  • Kiedy kurczak się zrumieni dodać do niego kiełbasę, marchewkę, a po chwili pora.
  • Smażyć wszystko razem przez kilka minut, często mieszając. 
  • Przełożyć do garnka, podlać bulionem, zagotować, podgrzewać aż marchewka się ugotuje.
  • Ragout zaprawić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką.
  • Na koniec dodać śmietanę i musztardę, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej