Uwodzicielska pierś kurczaka w 30 minut: przepis który woła "Ożeń się ze mną"

Uwodzicielska pierś kurczaka w 30 minut: przepis który woła

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś kurczaka pieczone w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami jest tak dobra, że propozycje matrymonialne posypią się jak z rękawa. A do tego przygotujesz ją bez wysiłku w 30 minut. Po prostu kuchnia prawdziwej uwodzicielki. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 3-4 duże piersi z kurczaka

  • sól i pieprz

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki (można dodać tylko 1/2 łyżeczki jeśli)

  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka

  • 1/2 szklanki śmietany 36% tłuszczu

  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów (posiekane)

  • 1/4 - 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Obficie dopraw kurczaka solą i pieprzem i obsmaż na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony. Przełóż kurczaka do formy lub naczynia żaroodpornego.

  • Umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Wymieszaj z tymiankiem, płatkami czerwonej papryki, rosołem drobiowym i gęstą śmietaną. Gotuj przez 5 minut, często mieszając. Dodaj suszone pomidory i parmezan.

  • Przygotowanym sosem polej piersi kurczaka. Piecz, aż kurczak będzie upieczony w środku - około 15-18 minut. W razie potrzeby udekoruj natką pietruszki i startym parmezanem.

Czy warto przyrządzać pierś kurczaka?

Pierś kurczaka ma niewiele kalorii, piecze się w oka mgnieniu i jest niezwykle łatwa w obróbce. Porcja 100 g filetu z piersi kurczaka (bez skóry) dostarcza zaledwie 99 kcal. Ale aż 21 g czystego białka. Białka, które łatwo się przyswaja. Dlatego warto sięgać po to dobrej jakości mięso. Kupując pierś kurczaka wybierajcie tę z certyfikowanych hodowli wolną od hormonów i antybiotyków. Najlepiej z hodowli na wolnym wybiegu. 

Zobacz galerię przepisów wykorzystujących pierś kurczaka

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).