Pierś kurczaka pieczona z jabłkami i serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy

Pierś kurczaka z jabłkiem i serem
Autor: Shutterstock Soczysta pierś kurczaka pieczona pod pierzynką z tartych jabłek i sera żółtego
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i serem żółtym jest soczysta i doskonale smakuje. Ten obłędny przepis na soczysty filet drobiowy poprowadzi Was krok po kroku do sukcesu. Wypróbujcie koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu z tubki lub butelki z 
  • 80 g twardego sera żółtego, startego
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i osusz filet z kurczaka. Pokrój każdy filet wzdłuż na 2-3 plastry. Każdy plaster rozbij z obu stron za pomocą tłuczka do mięsa. Przypraw plastry solą i pieprzem, odstaw na 20 minut.
  • Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem roślinnym, aby kurczak nie przywarł.
  • Na blasze do pieczenia rozłóż kawałki fileta z kurczaka dość blisko siebie.
  • Zetrzyj ser na grubej tarce. Umyj jabłko, osusz je i zetrzyj na grubej tarce.
  • Na każdym filecie ułóż porcję startego jabłka. Równomiernie posyp startym serem.
  • Wierzch pokryj strużkami majonezu, tworząc wzór kratki. 
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż ser i majonez się zrumienią.
  • Podawać na gorąco. Smacznego!
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej