Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i żółtym serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy

Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i żółtym serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka pieczona pod pierzynką z tartych jabłek i sera żółtego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i serem żółtym jest soczysta i doskonale smakuje. Ten obłędny przepis na soczysty filet drobiowy poprowadzi Was krok po kroku do sukcesu. Wypróbujcie koniecznie! 

Składniki

  • 600 g filetu z piersi kurczaka

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki majonezu z tubki lub butelki z 

  • 80 g twardego sera żółtego, startego

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj i osusz filet z kurczaka. Pokrój każdy filet wzdłuż na 2-3 plastry. Każdy plaster rozbij z obu stron za pomocą tłuczka do mięsa. Przypraw plastry solą i pieprzem, odstaw na 20 minut.

  • Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem roślinnym, aby kurczak nie przywarł.

  • Na blasze do pieczenia rozłóż kawałki fileta z kurczaka dość blisko siebie.

  • Zetrzyj ser na grubej tarce. Umyj jabłko, osusz je i zetrzyj na grubej tarce.

  • Na każdym filecie ułóż porcję startego jabłka. Równomiernie posyp startym serem.

  • Wierzch pokryj strużkami majonezu, tworząc wzór kratki. 

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż ser i majonez się zrumienią.

  • Podawać na gorąco. Smacznego!

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).