Kotlety ziemniaczane z parówką. Coś pysznego za grosze!

Kotlety ziemniaczane z parówką. Coś pysznego za grosze!
Autor: Shutterstock.com Kotlety ziemniaczane z parówką. Coś pysznego za grosze!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kotlety z puree ziemniaczanego to popularne zrazy ziemniaczane. Można je przyrządzić na milion sposobó i nadziewać czym się chce. Dzisiaj polecam kotlety ziemniaczane z parówką. To oczywisty i tani patent na pyszny obiad lub kolację. Podane z sosem pomidorowym będą znikać w oka mgnieniu! 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki tłuczonych ziemniaków
  • 3 jajka M
  • 1 szklanka startego sera mozzarella
  • 1-2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 12 mini parówek lub 4 parówki pokrojone na 12 kawałków
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski dodaj puree z ziemniaków, rozmącone jajka, starty ser, czosnek oraz 1 szklankę mąki. Wymieszaj szybko. Nie wyrabiaj. 
  • Ponieważ ziemniaki były wcześniej solone, słony jest również ser, nie ma potrzeby solić masy ziemniaczanej na kotlety.
  • W miarę potrzeby do masy dodaj więcej mąki. Masa powinna być dość zwarta, aby łatwo było ją zlepić i nie rozpływa się na patelni. 
  • Nabieraj po 2 łyżki masy. Formuj z niej placuszek. Na środku ułóż paróweczkę. Złóż i zalep. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawaj z sosem pomidorowym i surówką kapuścianą! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz GALERIĘ: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej