Kotlety ziemniaczane z parówką. Coś pysznego za grosze!
2021-11-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Kotlety z puree ziemniaczanego to popularne zrazy ziemniaczane. Można je przyrządzić na milion sposobó i nadziewać czym się chce. Dzisiaj polecam kotlety ziemniaczane z parówką. To oczywisty i tani patent na pyszny obiad lub kolację. Podane z sosem pomidorowym będą znikać w oka mgnieniu!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki tłuczonych ziemniaków
- 3 jajka M
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- 1-2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 12 mini parówek lub 4 parówki pokrojone na 12 kawałków
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski dodaj puree z ziemniaków, rozmącone jajka, starty ser, czosnek oraz 1 szklankę mąki. Wymieszaj szybko. Nie wyrabiaj.
- Ponieważ ziemniaki były wcześniej solone, słony jest również ser, nie ma potrzeby solić masy ziemniaczanej na kotlety.
- W miarę potrzeby do masy dodaj więcej mąki. Masa powinna być dość zwarta, aby łatwo było ją zlepić i nie rozpływa się na patelni.
- Nabieraj po 2 łyżki masy. Formuj z niej placuszek. Na środku ułóż paróweczkę. Złóż i zalep.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Podawaj z sosem pomidorowym i surówką kapuścianą!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?