Kotlety z piersi kurczaka w sosie estragonowym - przepis na sznycle drobiowe inaczej

Kotlety z piersi kurczaka w sosie estragonowym
Autor: Shutterstock.com Przepyszne kotlety z piersi kurczaka w sosie estragonowym
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z piersi kurczaka w sosie estragonowym to eleganckie danie francuskiej kuchni. Wiem, już się łapiecie za głowę, że nie dacie rady. Dacie radę i to z uśmiechem na ustach. To danie restauracyjne, czyli można go przygotować w mniej niż 30 minut. I naprawdę jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Koniecznie wypróbuj czegoś nowego. Zrób kotlety z piersi kurczaka inaczej w sosie estragonowym! 

Jak utrzymać kotlety w cieple?

Czasem sztuka kuchenna wymaga, aby kotlety zdjąć z patelni i trzymać je w cieple. Co to znaczy? Kotlety należy umieścić w temperaturze otoczenia około 100°C, aby nie wystygły i od razu nadawały się do podania. Jak to zrobić? Można rozgrzać piekarnik do 100°C. Kotlety przełożyć z patelni do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika. Można również trzymać kotlety na talerzu przykrywającym garnek z gotującą się wodą. Woda jednak nie może wrzeć, a jedynie lekko bulgotać. 

SKŁADNIKI

  • 6 dużych sznycli z piersi kurczaka po 160 g każdy lub 12 mniejszych po 80 g każdy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki posiekanej szalotki lub cebuli
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka estragonu, świeżego, grubo posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego (świeży estragon kupisz w doniczce w dziale warzywnym)
  • 1 łyżka estragonu, całych świeżych liści (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle z piersi kurczaka ułożyć na desce. Okryć folią spożywczą. Zbić wałkiem do ciasta na grubość 1 cm. 
  • Kotlety przyprawić papryką, curry i solą.
  • Rozgrzać oliwę na patelni. Kotlety smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Zajmie to około 2 minuty na jedną stronę. Zdejmij kotlety z patelni. Trzymaj w cieple. 
  • Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła i szalotkę. Smaż około 1 minut do zeszklenia. Dodaj wino. Gdy się zagotuje, dodaj bulion oraz suszony estragon (świeży dodaj na końcu). Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. 
  • Na koniec sos zdejmij z ognia. Dodaj 2 łyżki masła i świeży estragon. Zamieszaj energicznie. 
  • Podawaj kotlety polane aromatycznym sosem estragonowym. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej