Kotlety z piersi kurczaka w sosie estragonowym - przepis na sznycle drobiowe inaczej
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z piersi kurczaka w sosie estragonowym to eleganckie danie francuskiej kuchni. Wiem, już się łapiecie za głowę, że nie dacie rady. Dacie radę i to z uśmiechem na ustach. To danie restauracyjne, czyli można go przygotować w mniej niż 30 minut. I naprawdę jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Koniecznie wypróbuj czegoś nowego. Zrób kotlety z piersi kurczaka inaczej w sosie estragonowym!
Jak utrzymać kotlety w cieple?
Czasem sztuka kuchenna wymaga, aby kotlety zdjąć z patelni i trzymać je w cieple. Co to znaczy? Kotlety należy umieścić w temperaturze otoczenia około 100°C, aby nie wystygły i od razu nadawały się do podania. Jak to zrobić? Można rozgrzać piekarnik do 100°C. Kotlety przełożyć z patelni do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika. Można również trzymać kotlety na talerzu przykrywającym garnek z gotującą się wodą. Woda jednak nie może wrzeć, a jedynie lekko bulgotać.
SKŁADNIKI
- 6 dużych sznycli z piersi kurczaka po 160 g każdy lub 12 mniejszych po 80 g każdy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej szalotki lub cebuli
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka estragonu, świeżego, grubo posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego (świeży estragon kupisz w doniczce w dziale warzywnym)
- 1 łyżka estragonu, całych świeżych liści (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle z piersi kurczaka ułożyć na desce. Okryć folią spożywczą. Zbić wałkiem do ciasta na grubość 1 cm.
- Kotlety przyprawić papryką, curry i solą.
- Rozgrzać oliwę na patelni. Kotlety smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Zajmie to około 2 minuty na jedną stronę. Zdejmij kotlety z patelni. Trzymaj w cieple.
- Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła i szalotkę. Smaż około 1 minut do zeszklenia. Dodaj wino. Gdy się zagotuje, dodaj bulion oraz suszony estragon (świeży dodaj na końcu). Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
- Na koniec sos zdejmij z ognia. Dodaj 2 łyżki masła i świeży estragon. Zamieszaj energicznie.
- Podawaj kotlety polane aromatycznym sosem estragonowym.