Kotlety wieprzowe po koreańsku z piekarnika
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pewnie już próbowałaś wieprzowiny w słodko-pikantnym sosie po azjatycku? Jeśli jeszcze nie, to zachwycisz się kotletami w imbirowo-czosnkowym sosie. To bardzo łatwy przepis bez użycia woka. Koreańskie matki też są zapracowane i wymyślają łatwe receptury na szybki i smaczny obiad. Ryż do tego dania warto ugotować wcześniej. Całość najlepiej uzupełni sałatka kimchi lub inna surówka z kiszonych warzyw.
Jaka jest kuchnia koreańska?
Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji. Tak jak niemalże każda kuchnia azjatycka dba zarówno o duszę jak i ciało spożywającego, dlatego też dania tej kuchni bazują na produktach zdrowych, naturalnych, z niską zawartością tłuszczu. Więcej o przysmakach kuchni koreańskiej znajdziesz w artykule: Kuchnia koreańska
SKŁADNIKI
- 6 kotletów wieprzowych ze schabu lub szynki
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu miodu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szczypta płatków ostrej papryki lub czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do pieczenia natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Sos sojowy wymieszaj z miodem, imbirem i płatkami papryki.
- Kotlety umieść na blasze. Polej przygotowanym sosem.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
- Sezam upraż na suchej patelni.
- Kotlety podaj polane sosem i oprószone uprażonym sezamem razem z ryżem jaśminowym i sałatką kimchi.