Kotlety wieprzowe po koreańsku z piekarnika

Kotlety wieprzowe po koreańsku z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Soczyste i pikantne kotlety wieprzowe z sosem imbirowo-czosnkowym i sezamem podane z ryżem i kimchi
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pewnie już próbowałaś wieprzowiny w słodko-pikantnym sosie po azjatycku? Jeśli jeszcze nie, to zachwycisz się kotletami w imbirowo-czosnkowym sosie. To bardzo łatwy przepis bez użycia woka. Koreańskie matki też są zapracowane i wymyślają łatwe receptury na szybki i smaczny obiad. Ryż do tego dania warto ugotować wcześniej. Całość najlepiej uzupełni sałatka kimchi lub inna surówka z kiszonych warzyw. 

Jaka jest kuchnia koreańska?

Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji. Tak jak niemalże każda kuchnia azjatycka dba zarówno o duszę jak i ciało spożywającego, dlatego też dania tej kuchni bazują na produktach zdrowych, naturalnych, z niską zawartością tłuszczu. Więcej o przysmakach kuchni koreańskiej znajdziesz w artykule: Kuchnia koreańska

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów wieprzowych ze schabu lub szynki
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu miodu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szczypta płatków ostrej papryki lub czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do pieczenia natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Sos sojowy wymieszaj z miodem, imbirem i płatkami papryki. 
  • Kotlety umieść na blasze. Polej przygotowanym sosem. 
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. 
  • Sezam upraż na suchej patelni. 
  • Kotlety podaj polane sosem i oprószone uprażonym sezamem razem z ryżem jaśminowym i sałatką kimchi. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej