Kotlety rybne z ziołami

2021-03-29
Kotlety rybne z ziołami
Autor: Shutterstock Kotlety rybne z ziołami
łatwy
35 min
4

Kotlety rybne z ziołami to świetny sposób na to, by jeść więcej ryb – smakują nawet małym niejadkom i tym, którzy za rybami nie przepadają.

Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z ryby morskiej (bez ości)
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej i kilka łyżek do obtaczania
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny lub biały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • Masę rybną przełożyć do miski, dodać jajka i stopniowo dosypywać bułkę tartą (ilość bułki zależy od konsystencji mięsa). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
  • Masę wyrobić ręką. Odstawić na 15 minut.
  • Po tym czasie sprawdzić jej konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka do formowania, można dodać więcej bułki tartej.
  • Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.