Kotlety rybne z ziołami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kotlety rybne z ziołami to świetny sposób na to, by jeść więcej ryb – smakują nawet małym niejadkom i tym, którzy za rybami nie przepadają.
Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z ryby morskiej (bez ości)
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej i kilka łyżek do obtaczania
- po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny lub biały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Masę rybną przełożyć do miski, dodać jajka i stopniowo dosypywać bułkę tartą (ilość bułki zależy od konsystencji mięsa). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
- Masę wyrobić ręką. Odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie sprawdzić jej konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka do formowania, można dodać więcej bułki tartej.
- Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.