Kotlety o maślanym smaku: z kurczaka, z suszonymi pomidorami

Kotlety z kurczaka z suszonymi pomidorami, o powalającym maślanym smaku
Autor: Shutterstock Te kotlety są nie tylko cudownie pyszne, ale też efektownie wyglądają
łatwy
20 min
4

Kotlety o maślanym smaku to łatwe do przygotowania danie, z powszechnie dostępnych składników. Jednak jego smak jest  wyjątkowy - zawdzięczają go smażeniu na sporej ilości  masła, dla którego kontrapunkt stanowią suszone pomidory.

SKŁADNIKI

  • 500 gramów mięsa z udek lub piersi kurczaka
  • mąka pszenna
  • pół kostki masła
  • mała cebula
  • około 10 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso lekko rozbić tłuczkiem (piersi najlepiej przeciąć wzdłuż na dwa płaskie kawałki - jak na zdjęciu), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać połowę masła, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor, uważając, żeby masło się nie przypaliło. Gotowe kotlety zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na patelnię włożyć pozostałą część masła, drobno posiekaną cebulę i pokrojone suszone pomidory (pomidory bez zalewy należy wcześniej namoczyć), przesmażyć, wlać pół szklanki wody i zagotować. Sos powinien mieć lekko kremową konsystencję - z mąki, która przeniknęła do masła podczas smażenia.
  • Na patelnię ponownie położyć kotlety, podgrzać z jednej strony, obrócić, aby równomiernie pokryły się sosem. Podgrzewać jeszcze przez minutę i od razu podawać - posypane pokruszonymi orzechami lub posiekaną zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej