Kotlety o maślanym smaku: z kurczaka, z suszonymi pomidorami
2022-05-17
łatwy
20 min
4
Kotlety o maślanym smaku to łatwe do przygotowania danie, z powszechnie dostępnych składników. Jednak jego smak jest wyjątkowy - zawdzięczają go smażeniu na sporej ilości masła, dla którego kontrapunkt stanowią suszone pomidory.
SKŁADNIKI
- 500 gramów mięsa z udek lub piersi kurczaka
- mąka pszenna
- pół kostki masła
- mała cebula
- około 10 suszonych pomidorów
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso lekko rozbić tłuczkiem (piersi najlepiej przeciąć wzdłuż na dwa płaskie kawałki - jak na zdjęciu), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać połowę masła, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor, uważając, żeby masło się nie przypaliło. Gotowe kotlety zdjąć z patelni i odstawić.
- Na patelnię włożyć pozostałą część masła, drobno posiekaną cebulę i pokrojone suszone pomidory (pomidory bez zalewy należy wcześniej namoczyć), przesmażyć, wlać pół szklanki wody i zagotować. Sos powinien mieć lekko kremową konsystencję - z mąki, która przeniknęła do masła podczas smażenia.
- Na patelnię ponownie położyć kotlety, podgrzać z jednej strony, obrócić, aby równomiernie pokryły się sosem. Podgrzewać jeszcze przez minutę i od razu podawać - posypane pokruszonymi orzechami lub posiekaną zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne