Kotlety mielone z indyka z brokułami i porem

2021-03-29
Kotlety z indyka z brokułami i porem
Autor: thinkstockphotos.com Mielone kotlety z indyka świetnie smakują z jogurtowo-ziołowym dipem. 
łatwy
30 min
4

Mielone kotlety z mięsa indyczego to lekkostrawny posiłek. Dodatek brokułów nadaje im wilgoć i pozwala przemycić dodatkową porcję warzyw do obiadu. Por nadaje daniu głębi smaku. Tak usmażone kotlety z indyka z brokułami będą smakowały dzieciom i seniorom. 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z indyka
  • 1 średni brokuł lub paczka mrożonego
  • 1 por, tylko biała część
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła sparzyć.
  • Pora drobno posiekać.
  • Mięso, brokuła i pora przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
  • Do mięsnej masy dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Kotlety z indyka z brokułami i porem podawać z dipem jogurtowym z ziołami w towarzystwie ryżu i surówki z kapusty.