Kotlety mielone z indyka z brokułami i porem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mielone kotlety z mięsa indyczego to lekkostrawny posiłek. Dodatek brokułów nadaje im wilgoć i pozwala przemycić dodatkową porcję warzyw do obiadu. Por nadaje daniu głębi smaku. Tak usmażone kotlety z indyka z brokułami będą smakowały dzieciom i seniorom.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z indyka
- 1 średni brokuł lub paczka mrożonego
- 1 por, tylko biała część
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła sparzyć.
- Pora drobno posiekać.
- Mięso, brokuła i pora przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
- Do mięsnej masy dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Kotlety z indyka z brokułami i porem podawać z dipem jogurtowym z ziołami w towarzystwie ryżu i surówki z kapusty.